banner6.jpg

Berriak

Eusko Label duen Antxoa Euskadiko kalitate ziurtatuko produktuen familian sartu berri da

Gaurtik aurrera, antxoak bat egin du Eusko Label duten produktuen familiarekin, eta, zehazki, arrantza produktuen sortak osatzen du azken urteotan Hegaluzearekin eta Hegalaburrarekin egiten ari den ibilbide ona. Horrenbestez, Eusko Label bereizgarriak emandako Kalitate ziurtagiria Euskadin arrantzatu ohi beste espezie batera hedatzen da, eta araudi tekniko zorrotz batean ezarritakoa bete beharko du.

Eusko Label duen Antxoaren aurkezpena Getarian egin da, eta Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumeneko sailburu Arantxa Tapiak nabarmendu duenez, antxoa Eusko Labelen sartuta, Euskadiko arrantza sektoreari tresna berri bat ematen zaio bere produktuak ahalik eta baliorik egokienarekin iritsi daitezen merkatura, eta merkatuan garatzeko aukera gehiagorekin eta tresna berriekin.

Horrekin guztiarekin, Tapia sailburuordeak dei egin dio gizarteari sasoiko arraina kontsumitu dezan, Euskadiko arrandegietan saltzen den Kantauriko antxoa Eusko Labelduna kontsumitu dezan. Tapiaz gain, aurkezpen ekitaldian izan dira Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagai Politikako sailburuorde Bittor Oroz, HAZIko zuzendari Peli Manterola eta Euskadiko arrantza sektoreko ordezkariak.

ARGAZKIAK IKUSI

Ezaugarriak

Eusko Label bereizgarriarekin identifikatutako arraina antxoa izango da (antxoa/bokarta), Engraulis encrasicolus espeziekoa. Espezie hori harrapatzeko tartea martxoaren 1etik azaroaren 30era bitartean izango da, eta oso freskotasun onaren sailkapena dutenak baino ez dira onartuko. Baina, gainera, kanpoko itxura, azala edo sendotasuna bezalako gaiak ere kontuan hartuko dira. Lehen fasean, bereizgarriak antxoa fresko dagoela bermatuko du, baina Eusko Label izendapenarekin egindako kontserbak bezalako produktu eraldatuei edo prestatuei ere irekita geratuko da.

HAZIk ezarriko ditu beharrezko jotzen dituen kontrol eta ziurtapen sistemak produktuaren prozesuaren katean, ekoizpenean, kontserbazio eta biltegiratzean, garraioan, ontziraketan, manipulazioan eta merkaturatzean, segurtatzeko Eusko Label bereizgarriaren sinboloekin iristen den produktuak Erregelamenduak eta aplikatu beharreko gainerako araudiek ezarritako baldintzak betetzen dituela.

Datuak

Kostera martxoaren amaieran hasi zen, 26 milioi kilorekin Kantauriko ontzidiarentzat, azaroaren 30era arte. Orain arte, 10,5 milioi kilo harrapatu dira, eta, horren ondorioz, Euskadiko flotak geldialdiak egin ditu arrantzaleentzako espezie garrantzitsuenetako baten kanpaina modu jasangarrian kudeatzeko. Apirilaren erdialdera arte, 3 milioi kilo antxoa inguru deskargatu dira Euskadiko portuetan, 0,87 euroko batez besteko prezioan Horrez gain, 2020an, Euskadiko arrantzaleek 6.500 tona antxoa harrapatu zituzten, hau da, 7,8 milioi euro.

Datu horiek interpretatzeko garaian kontuan hartu behar da iazko kostera oso konplexua izan zela, kanpainako egun askotan gure flota geldirik egon zelako, Covid-19aren pandemiak eragindako konfinamenduaren ondorioz. Kiloko batez besteko prezioa 1,25 eurokoa izan zen.

Zabalik dago kontsumitzaileek On Egin bonuak lortzeko epea

HAZIren eta Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailaren bidez garatutako ON EGIN BONOA ekimenaren helburua da Euskadiko kalitate bereiziko produktuen kontsumoa sustatzea. Kalitate ziurtatuko produktuetan 100 euro erosteagatik, kontsumitzaileek 50 euroko deskontu bonua jasoko dute Euskadiko turismo ostatuetan.

Hauek dira kanpainari lotutako produktuak: Arabako, Bizkaiko eta Getariako Txakolina, Arabako Errioxako Ardoa, Arabako Errioxako Cava, Idiazabal Gazta, Euskal Sagardoa, Basque Beer, Euskadiko Ekoizpen Ekologikoa eta Eusko Label.

Covid-19ak ondorio negatiboak eragin ditu Euskadiko elikadura katearen azpisektore askotan, eta, ekimenaren bidez, kalitatezko elikagaiak eta edariak ekoizten dituzten lehen sektoreko eragileei lagundu nahi zaie. Zehazki, hauek dira On Egin Bonoak kanpainan parte hartuko duten produktuak: Arabako, Bizkaiko eta Getariako Txakolina, Arabako Errioxako Ardoa, Arabako Errioxako Cava, Idiazabal Gazta, Euskal Sagardoa, Basque Beer, Euskadiko Ekoizpen Ekologikoa eta Eusko Label.

Aipatutako produktuen kontsumoa sustatzeaz gain, egitasmoaren nahia da pandemiak gehien kolpatu dituen sektoreetako beste bat bultzatzea, Euskadiko turismo ostatuak ere babestuz, izan ere, sustapen eta bultzada programa, zehazki euskal biztanleei zuzenduta dagoen arren, Euskaditik kanpoko lagunak ere baliatu ahal izango dira, identifikatutako produktuak kontsumitzen badituzte. Deskontuen bitartez antolatuko da ekimena, proiektuari atxikitako turismo ostatuetan erabiltzeko.

Bonuak lortzeko, kontsumitzaileek Euskadin ziurtatutako kalitate bereiziko produktuak erosi beharko dituzte, gutxienez 100 euroren truke, faktura bakarrean, txikizkako dendetan, merkataritza elektronikoko atarietan eta Euskadiko lehen sektore eta elikagaien sektoreko ekoizleen zuzeneko salmenta puntuetan.

Erosketa egin ondoren, erosketaren fakturari argazkia atera, webgunera igo eta 50 euroko bonuaren eskaria bete behar dute. Webgunean bertan kontsultatu ahal izango da zeintzuk diren erosketa egiteko eta deskontu bonoaz gozatzeko aukeratu daitezkeen dendak eta ostatuak. Pertsona bakoitzak bere NANaren zenbakiari lotutako bi bonu lortu ahal izango ditu gehienez, eta ezingo dira metatu (bonu bat ostatuko gau bakoitzeko). Oraindik ekimenarekin bat egin ez duten denda edo establezimenduak garaiz daude, maiatzaren 22ra arte eman baitezakete izena oneginbonoa.eus webgunean.

Horiek guztiak kanpainaren irudiarekin identifikatuko dira (On egin bonoa), errazago aurkitzeko. Guztira 30.000 bonu eskainiko dira, eta horiek emateko baldintza programarako erabilgarri dagoen aurrekontua izango da, hau da, funts horiek agortzen direnean programa amaitu egingo da, eta ezingo da bonurik lortu.

Epeak

Maiatzaren 22ra arte: dendak eta hotelak programara gehitu daitezke.

Apirilaren 19a: egun horretatik aurrera egiten diren erosketak promozioan sartuko dira.

Ekainaren 1a: bonuez baliatzeko epea hasiko da.

2021eko abenduaren 31: bonuak lortzeko epea amaituko da.

2022ko abenduaren 31: bonuez baliatzeko epea amaituko da.

ON EGIN WEB ORRIA

 

Enpresaren finantzen kudeaketa hobetzeko prestakuntza-ibilibidea

COVID osasun-krisiaren ondoriozko merkataritza-zailtasunen ondorio gisa, upeltegiak eta nekazaritzako elikagaien beste enpresa asko diruzaintzako tentsio handiak izaten ari dira, eta kasu askotan finantza-erakundeei baliabideak eskatzera behartuta daude.

HAZIK, Elkargiren eskutik prestakuntza-ibilbide bat diseinatu du enpresaren finantzen kudeaketa hobetzeko eta, ondorioz, kanpoko finantzaketaren bilaketa horretara hobeto prestatuta joateko. Ibilbide hau Ardoa Basque Wine Office bulegoaren babespean dauden enpresa guztiei zuzenduta dago, baina guztiz baliagarria da nekazaritzako elikagaien gainerako enpresentzat.

Ikastaroa 8 ordukoa izango da, eta apirilaren 20an, 22an, 29an eta maiatzaren 6an emango da, 09: 00etatik 11: 00etara. On line izango da Zoom aplikazioa bidez.

IBILBIDEA

Informazio gehiago eta izen-emateak

Ardoa – Basque Wine Officek neurri sorta zabala aurkeztu du, 2021ean edarien sektoreari salmentan laguntzeko

HAZIk  aurkeztu du, enpresa eta erakunde sektorialekin lankidetzan, diseinatu duen bide orria, Covid 19aren pandemiak Euskadiko edarien sektorean (ardoa, txakolina, sagardoa, garagardoa, etab.) eragiten ari den egoera zailari aurre egiteko. Finantza laguntzako hainbat neurriz gain, Ardoa-Basque Wine Officek koordinatutako ekintza nagusiak produktua tokiko eta nazioarteko merkatuetan sustatzera eta posizionatzera bideratzen dira nagusiki.

2020 ko ardoen esportazio datuak

Aduanek erregistratutakoaren arabera, Euskadik %2 handitu zuen ardo esportazioagatiko fakturazioa 2020an, 205 milioi eurotik gora, 2016ko eta 2017ko fakturazioaren ondoren orain arte izan den hirugarren fakturaziorik handiena, nahiz eta orduan batez besteko salmenta prezioa egungoa baino askoz txikiagoa izan. Hala, EAEko ardo esportazioek 2020ko krisia gainditu dute, batez besteko prezioaren igoerari esker.

Izan ere, Euskadik inoizko preziorik handienean esportatu zuen ardoa iaz, litroko 4,28 euroraino %4,8 igo baitzen, balio erantsi handiena duten ardoen (JDB) bilakaera hobeagatik. Esportatutako bolumena apur bat jaitsi zen, 48 milioi litroraino (-% 2,7). Hitz batean, Euskadik 4 milioi euro gehiago fakturatu zituen, 2019ko datuekin alderatuta 1,3 milioi litro gutxiago esportatu arren.

Hala ere, hori ez da nahikoa izan barne merkatuko salmenten beherakada arintzeko; izan ere, %42ko kotara iritsi zen, batez ere HORECA kanalean; izan ere, kanpoko salmentak sektoreko fakturazio osoaren %35 baino ez dira.

Posizionamendua eta merkaturatzea indartzea

Finantza tresna guztiak ez ezik (OCM-Ardo sustapena, Lehiatu Ardoa, Nekafin, Mugagabe Ardoa, etab.), Eusko Jaurlaritzak sektoreari laguntzeko ekimen multzo bat diseinatu du, sektorearen lehiakortasuna hobetzea lortzeko, esaterako, posizionatzeko eta merkaturatzeko ekintzak indartzea, eta Euskadiko upategiak eta ardoak sustatzeko ekimen berriak abiaraztea.

Euskadiko edarien industria sarea osatzen duten markak bultzatzea eta sustatzea helburu duen Ardoa Basque Wine Office bulegoak koordinatuta eta finantzatuta, hainbat ekimen garatzen ari dira, hala nola hauek:

  • www.basquewine.eus webgunearen garapena, Ardoa Lurraldearen Ataria. Atari bakarra lantzea, Euskadiko upategi guztientzat.
  • Basque Wine lizentzia emateko programa. Euskadiko upategietarako "Basque Wine" bereizgarria duen sustapen marka erregistratu da, eta orain arte 60 erabilera eskaera baino gehiago erregistratu dira.
  • "Gure Ostalaritzan, Basque Wine" atxikipen programa. Lankidetza hitzarmena Gipuzkoako Ostalaritza Elkartearekin, Bizkaiko Ostalaritza Elkartearekin, GasteizOn elkartearekin eta SEA-Ostalaritzarekin, ostalaritza establezimenduak Basque Wine kontzeptuari atxikitzeko programa bat garatzeko.
  • Kalitateko produktuak eta markak sustatzeko "On Egin Bonoa" kanpaina, turismo establezimenduetan gauak igarotzeko bonuak antolatuz.
  • Basque Wine sektore laguntzako programa berriak definitzea eta ezartzea. Sektoreari laguntzeko Haziren programak batzen ari dira, berrikuntzarako eta nazioartekotzerako Onekin ekintzailetza ekimenaren esparruan.
  • Prestakuntza ikastaroak. Ardoa Basque Wine Officek hainbat prestakuntza ikastaro eskaintzen dizkio sektoreari 2021eko lehen seihilekorako, hala nola nekazaritzako produktuak esportatzeko ikastaroak, artisau garagardoa egonkortzeko teknikak, upategia eta biltegia kudeatzea, enoturistaren esperientzia hobetzea, etab. Era berean, "Basque Wine aditua" tituluaren/zigiluaren sorrera garatuko da, gastronomiaren arloan garrantzitsuak diren eragileekin lankidetzan.

Era berean, joan-etorriak egitea ezinezkoa denez, sustapena digitalizatzeko lanean ari gara, produktuaren aurkezpenak edota dastaketak on-line garatuz, webinar formatuan.

Ardoa Basque Wine Officeri buruz

Ardoa-Basque Wine Office bulegoak laguntza osoa eskaintzen dio Euskadiko edarien sektoreari, Arabako Errioxako upategiak, hiru Txakolin Izendapenak, Sagardoa eta Garagardoa tokiko merkatuan eta merkatu estatalean zein nazioartekoan aurrera eramaten ari diren estrategia indartzeko.

Eusko Labelek Euskal Herriko txirrindularitza itzulia babestuko du

Orain arte, Eusko Labelek Euskadin errotuta dauden hainbat kirol babestu ditu, esaterako, pelota, arrauna eta aizkora, eta gaurtik aurrera Itzulia Basque Countryko laguntzailea izango da.

Eusko Label markaren nabarmentasuna handitu edo mantentzeko helburuarekin mendiko maillotak marka horren logoa emango du eta hainbat puntu estrategikotan ere Eusko Label presente egongo da.

Itzulia apirilaren 5etik 10era ospatuko da, eta atzo izan zen aurkezpenean Mikel Arrillaga izan zen, HAZIko Marka eta Merkatuen Arduraduna.

Itzuliaren babesletzaz gain, Eusko Labelek udaran ospatuko den Gizonezkoen eta Emakumezkoen San Sebastián DonostiaKlasikoan ere hartuko du parte.

2015-2020 Eskualdeko Landa Garapeneko Programen amaierako Ebaluazioa egiteko prozesua hastear dago

Eusko Jaurlaritzako Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako sailburuordetzak, HAZIren eskutik, eta Foru Aldundiekin eta Landa-garapeneko elkarteekin lankidetzan, 2015-2020 aldirako Eskualdeko Landa Garapenerako Programen azken ebaluazio-prozesua abiarazi du, kudeaketa- eta jarraipen-sistemak eta horien ezarpenak lortutako emaitzak aztertzeko.

Eskualdeko Landa Garapeneko Programak plangintza estrategikorako tresnak dira, Euskal Autonomia Erkidegoko Landa Garapenari buruzko 10/1998 Legetik sortuak, eta eskualde bakoitzeko landa ingurunea modu jasangarrian antolatzeko eta kudeatzeko balio dute, inplikatutako eragile guztiek parte hartuz eta konpromisoak hartuz, dauden baliabideak erabiliz eta eskualdearen garapen integralik onena bermatzeko estrategia eta ekimen zehatzak definituz.

Euskadiko 18 eskualdetan azken programazio aldia ezartzen hasi zenetik 5 urte igaro direlarik, beharrezkoa da 2015-2020 Eskualdeko Landa Garapeneko Programen amaierako Ebaluazioa egitea, kudeaketa eta jarraipen sistemak zein horien inplementazioan lortutako emaitzak aztertu ahal izateko.

Testuinguru horretan, Landaren eta Itsasertzaren Garapeneko eta Europar Politiketako Zuzendaritzak, HAZIren eskutik eta Foru Aldundiekin eta Landa Garapeneko Elkarteekin lankidetzan, prozesua abiarazi du, alderdi hauek lantzeko:

  • Eskualdeko Landa Garapeneko 18 Programetako bakoitzaren garapen maila ebaluatzea (18 ebaluazio dokumentu): eskualde bakoitzaren testuinguru sozioekonomikoaren bilakaera aztertuz, LGP bakoitzean definitutako estrategien eta lan ildoen egokitasuna eta koherentzia analizatuz, horiek gauzatzeko gobernantza landuz, inplementazioa eta lortutako emaitzak aztertuz, eta baita praktika onen bilduma bat eginez.
  • Ebaluazioaren azterketa eta diagnostikoa Euskadi mailan (ebaluazio dokumentu bat). Hor, eskualdeen arteko alderaketa egiteaz gain, bai egoera sozioekonomikoari dagokionez, bai LGP bakoitzaren ebaluazioari dagokionez, guztiei eragiten dieten zeharkako alderdiei eta eskualdez gaindiko alderdiei erreparatuko zaie.
  • Etorkizunean LGPak diseinatzeko orientabide batzuk izatea (orientazioen dokumentu bat): egindako ebaluazioen ondorioetan eta gomendioetan oinarritua, baita egungo testuinguru globalaren azterketan ere (GIHak programa berrietan sartzea, Landa Garapeneko Lege berria…).

Ebaluazioa 2021eko lehen seihilekoan garatuko da, eta, modu egokian garatzeko, beharrezkoa da eskualde bakoitzeko landa garapenean inplikaturiko eragile nagusien iritzia eta balorazioak ezagutzea; horretarako, parte hartzeko prozesu bat gauzatuko da, elkarrizketak, inkestak eta lan bilerak eginez, eskualdeko eta eskualdez gaindiko mailan. Eskualde bakoitzeko prozesuaren protagonista Landa Garapeneko Elkarteak izango dira, eta horiek izango dira prozesuan parte hartzen duten eskualdeko landa inguruneko erakunde eta pertsonen, talde ebaluatzailearen eta talde sustatzailearen arteko lotura.

Eusko Jaurlaritzak "On egin" bonuak aurkeztu ditu, kalitatezko eta jatorrizko markadun produktuak suspertzeko eta Euskadiko ostatuetan egonaldiak sustatzeko

Covid-19ak ondorio negatiboak izan ditu Euskadiko elikadura katearen azpisektore askotan; hori dela eta, ekimen honen bidez, Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailak eta HAZIk laguntza eman nahi diete kalitate bereiziko elikagaiak eta edariak ekoizten dituzten lehen sektoreko eragileei.

Eusko Jaurlaritzak "On egin" bonuak sustatzen ditu ekoizpen eta erauzketa sektoreari, txikizkako merkataritzari eta zuzeneko salmenta kanalei zuzenean mesede egiteko, eta ekainetik aurrera Euskadin ostatuak eta kontsumo egonaldiak eta esperientziak dinamizatzeko.

Produktuen erosketetan gastatutako 100 €-ko, 50 €-ko deskontua lortu ahal izango da turismo ostatu batean; beraz, elikaduraren sektorea bultzatu ez ezik Euskadiko egonaldiei lotutako jarduera sozioekonomikoa dinamizatu nahi da. On Egin Bonuak programan parte hartuko duten produktuak kalitateagatik eta Jatorri Deituren berezko ezaugarriengatik eta ordezkatzen dituzten markengatik nabarmentzen dira.

Zehazki, JDko produktu hauek izango dira: Arabako, Bizkaiko eta Getariako Txakolina, Arabako Errioxako Ardoa, Arabako Errioxako Cava Ardoa, Idiazabal Gazta, Euskal Sagardoa, Basque Beer, Euskadiko Ekoizpen Ekologikoa eta Eusko Label produktuak (Behi Haragia, Ibarrako Piparrak, Tomatea, Babarrunak, Letxuga, Oliba Olio Birjina Estra, Baserriko Txerria, Arabako Patata, Gernikako Piperrak, Baserriko Arrautzak, Baserriko Oilaskoa, Esne Bildotsa, Hegaluzea, Hegalaburra, Esnea eta Eztia).

Suspertze eta biziberritze programa hau Eusko Jaurlaritzak berak eta inplikatutako produktuen markek sustatuko dute, pandemiak iraun bitartean galdutako salmenten zati bat berreskuratzeko. Kanpaina, halaber, baliagarria izango da tokiko ekoizleekin lankidetzan aritzen diren txikizkako saltokiek eta zuzeneko salmentako on line kanalek kalitateko tokiko produktuaren sustapena eta kokapena indartu ahal izateko, bai Euskadin, bai gure lurraldetik kanpo.

Ekoizleak, saltokiak eta ostatuak atxikitzeko dinamika

Arantxa Tapia Ekonomiaren Garapen, Iraunkortasun eta Ingurumen sailburuak gaur goizean aurkeztutako kanpaina hau hainbat fasetan egingo da, eta hasierako atxikipen fase bat beharko du bonuak salgai jarri aurretik. Ekoizleen, saltokien eta ostatuen atxikimendua "On Egin" ekimenean parte hartu nahi duten saltoki, establezimendu eta ostatuak www.oneginbonoa.eus webgunean atxiki ahal izango dira gaurtik (martxoak 22) maiatzaren 22ra arte, eta webgune horretan kontsultatu ahal izango dituzte kontsumitzaile guztiek sustapenean parte hartzen duten saltokiak eta ostatuak.

Parte hartzen duten eta aipatutako webgunean izena eman duten saltoki eta ostatuek, aldi berean, kanpainaren irudi identifikatzailea eramango dute, kontsumitzaileari "On egin" bonuari atxikitako lokala dela adierazteko. 

Tokiko produktua erostea eta Euskadiko ostatuetan erabiltzeko opari bonua lortzea

Bonuez gozatu nahi duten kontsumitzaileek Euskadiko kalitate bereiziko produktuak erosi beharko dituzte, gutxienez 100 euroko gastua eginda, txikizkako saltokietan, merkataritza elektronikoko atarietan eta Euskadiko lehen sektoreko eta elikagaien sektoreko ekoizleen zuzeneko salmenta puntuetan.

Erosketa egin ondoren, erosketaren fakturari argazkia atera eta www.oneginbonoa.eus webgunera igo beharko dute, eta 50 euroko bonua eskatu. Webgune horretan bertan kontsultatu ahal izango da deskontu bonua erabili nahi den turismo ostatua. Pertsona bakoitzak bere NANaren zenbakiari lotutako bi bonu izango ditu gehienez, eta ezingo dira metatu (bonu bat fakturako eta ostatu gau bakoitzeko).

Guztira, 30.000 bonu eskainiko dira, eta horien kaleratzea programari esleitutako aurrekontuaren erabilgarritasunaren baldintzapean egongo da; hala, funts horiek agortu ondoren, programa amaitutzat emango da eta, era berean, ostatu bonu bat lortzeko aukera amaituko da.

On egin kanpainaren epeak

2021eko martxoaren 22a: saltokiek eta hotel establezimenduek programarekin bat egiteko eta webgunean publizitatea egiten joateko epea hasiko da.

2021eko apirilaren 19a: egun horretatik aurrera egiten diren erosketak promozioan sartuko dira. Markako edota JD produktuen erosketetan gastatutako 100 euroko faktura bakoitzeko, 50 euroko ostatu bonu bat lortu ahal izango da www.oneginbonoa.eus webgunearen bidez.

2021eko maiatzaren 22a: saltokiek eta hotel establezimenduek bat egiteko epea amaituko da.

2021eko ekainaren 1a: bonuak baliatzeko epea hasiko da.

2021eko abenduaren 31: bonuak lortzeko epea amaituko da, data hori baino lehen agortu ez badira.

2022ko abenduaren 31: bonuak baliatzeko epea amaituko da.

Ostatu bonuak sustatzeko eta kaleratzeko kanpainan soilik 30.000 ostatu bonu egongo dira, bonu bakoitzaren balioa 50 eurokoa izanik. Bonu bakarra emango da produktuetan egindako erosketen 100 euroko faktura bakoitzeko.

13 artzaini eman die diploma Artzain Eskolak

Artzain Eskolak artzainak prestatzeko hogeita laugarren kurtsoaren amaiera ekitaldia egin du, aurten ikasketak amaitu dituzten 13 ikasleei diplomak eta makilak emanez, ikasturte amaieran egin ohi duten moduan.

Pandemia dela-eta lekuetako edukierak murriztu direnez, aurten diplomadun berriez gain ordezkari instituzionalak baino ez dira egon ekitaldian, eta horien artean Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuorde Bittor Oroz, Oñatiko alkate Izaro Elorza, Gipuzkoako Nekazaritza eta Landa Garapeneko zuzendari Xabier Arruti, Gipuzkoako Mendietako eta Natura inguruneko zuzendari Arantxa Ariztimuño, HAZIko zuzendari Peli Manterola eta Artzain Eskolako zuzendari Batis Otaegi.

Arantzazuko eskolak Euskadin artzaintza bizirik mantentzeko eta ardi latxaren arrazari eusteko dihardu lanean. Horretarako, urtero prestakuntza eskaintzen die beren etorkizun profesionala ardi eta ahuntzen sektorean garatzea erabakitzen duten pertsonei. Prestakuntza, funtsean, modulu teoriko batzuk eta zati praktiko bat dira, eta baserrietan edo ustiategietan ematen da. Amaiera ekitaldian, Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagaien Politikako sailburuordeak, Bittor Orozek azpimarratu du etorkizuna ardi eta ahuntzen sektoreari prestigioa ematea dela, milaka urteko jarduera horretara gure gazteak erakartzeko. “Etorkizuna duen eta lehiakorra den sektore bat eskaini behar diegu gazteei, funtsezkoa baita belaunaldien arteko erreleboa posible izan dadin, artzaintza, bokaziozko lanaz gain, aitortutako jarduera ekonomikoa ere izan dadin, enplegua, aberastasuna eta ongizatea sortzen dituena, eta Euskadiko lehen sektorea eta landa ingurunea indartzen duenak.”- gehitu du.

24 urteko ibilbidearen ondoren, eskolak 297 artzain prestatu ditu guztira, eta erdiek baino gehiagok artalde propioa dute gaur egun.

Ikasleen profila

Aurtengo 13 diplomadunen artean 10 gizon eta 3 emakume daude. Artzain Eskolak duen erronketako bat da emakumeak ardien sektoreko prestakuntzara erakartzea, zaila baita. Eskolaren ibilbide osoan, emakumeen presentzia, gizonezkoenaren aldean, ez da guztizkoaren laurdenera iristen. Zentzu horretan, Oroz sailburuordeak azpimarratu duenez, "emakumearen presentzia sektorean erreztu eta sustatu behar dugu. Honetarako lehen urratsa sektoreko emakumeak bisibilizatu behar ditugu, artzai moduan edo eta gaztagile moduan. Gaur diplomatu diren hiru emakumeei eta Euskadiko sektoreko eta artzaintzako emakume guztiei aitortza egin nahi diet”.

Adinari dagokionez, gaur Arantzazun diplomatu diren ikasle gehienak 41 urtetik beherako gazteak dira; datu horrek berriro bermatzen du sektoreko belaunaldi erreleboa. Eskolatik igaro diren ikasle guztietatik %21 20 urtetik beherakoak ziren, %51 21 eta 30 urte bitarteko gazteak, %23 31 eta 41 urte artekoak eta %5 baino ez 41 urtetik gorakoak. Ikasleen jatorriari dagokionez, 5 Bizkaitik datoz, 4 Gipuzkoatik eta beste 4 pertsona beste autonomia erkidego batzuetatik hurbildu dira Arantzazuko eskolara.

Artzaintzari buruzko hausnarketarako gunea

Artzain Eskola artzaintzari eta lehen sektoreari buruzko hausnarketarako gunea da, eta prestakuntza enpirikoan oinarritutako hezkuntza eredua eskaintzen du, baserrian praktika etengabea eginda, prozesu osoaren ezagutza integrala eskainita (animaliatik hasi eta esnekien salmentaraino), eta bizipen profesionala, eraginkortasuna eta lankidetza transmitituta.

Prestakuntza zentro gisa dituen ezaugarrien artean, nabarmenak dira kalitatea, berrikuntza pedagogikoa eta produkzio prozesuetan aplikatutako edukien eta teknologien baliozkotasuna, bai eta ikastetxean bertan eskaintzen den dualtasuna, ekoizpen guneak eta prestakuntza bateratuz, eta ikasleei ikasturtean ematen zaien orientabide indibidualizatua eta sektoreari egiten zaion tutoretza tekniko etengabea ere. Artzain Eskolaren prestakuntzaren bidez, ardi eta ahuntz sektorea suspertu nahi da, eta baserri munduari agerikotasun handiagoa eman.

ARGAZKIAK

Emakume ekintzaileen IV Topaketa

Hurrengo martxoak 18an eta Ostegun Ekintzaileen programari ekinez Emakume ekintzaileen IV Topaketa ospatuko da online bidez. Mentxu Ramilo politologoak; Sonia Barrondo, landa Garapeneko Gorbeialde elkarteko teknikariak eta Maiken kontsultoriak hartuko dute parte. 

Landa eremuko edo nekazaritzako elikagaien eta egurraren balio katearen negozio eta emakume ekintzaileei zuzendutako topaketa da eta konektatzeko topaketa foroaren baitan antolatzen da: Esperientzia truketarako harreman profesionalen sarea eraikitzeko. Lau ordu inguru iraungo du. 

PROGRAMA IKUSI

IZEN-EMATEAK

HAZIk Eusko Jaurlaritzarekin bat egiten du Nekaturri laguntzen

Eusko Jaurlaritzak Nekaturri babesa helarazi dio Euskadiko landetxeen eta landa-turismoaren iraupena eta garapena bermatzeko, eta landa- eta turismo-garapen jasangarria eta lehiakorra lortzeko.

Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako sailburuordetzak Nekaturrekin lankidetzan jarraituko du, bai laguntza ekonomikoen bidez, bai HAZIren bidez, aholkularitza- eta prestakuntza-arloan, landa-turismoak garapen sozioekonomikoa sortzeko dituen gaitasunak areagotzeko eta euskal landa-ingurunea turismo-helmuga eta esperientziarako gune izan dadin behar den testuingurua sortzeko.

Informazio gehiago

Webinar saioa: BIND4.0 programan parte hartu nahi duten elikaduraren balio-kateko enpresa traktoreak

HAZIK BIND4.0 programan parte hartzen du, SPRI erakundearekin batera FOOD bektorean. Programa horren baitan, informazio-jardunaldi bat egingo da datorren martxoaren 18an. Jardunaldi horretan, gutxienez jarduera-zentro bat Euskadin duten eta 250 langile baino gehiago dituzten osasun edo elikadura arloko enpresek euren interes-laginak lekualdatu ahal izango dituzte.

Quirónsalud eta Angulas Aguinagaren esperientziak izango dira entzungai.

Izen-ematea

 

HAZIk Gastronomia solidario programan Eusko Label produktuak eskiniko ditu

Hezkuntzako sailburu Jokin Bildarratzek Gastronomia Solidarioa proiektua aurkeztu du gaur goizez, Donostiako Cebanc Ostalaritza Eskolan egin den ekitaldian. Proiektu honetan sukaldaritzako, eta okintzako eta gozogintzako heziketa-zikloak ematen dituzten Lanbide Heziketako sei ikastetxek hartzen dute parte. Ekitaldian, sailburuarekin batera, Lanbide Heziketako sailburuorde Jorge Arévalo, Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuorde Bittor Oroz eta Lide Amilibia Gizarte Politiketako sailburuordea ere egon dira, Eusko Jaurlaritzako honako hiru sail hauek sustatzen duten lankidetza-proiektua baita hau: Hezkuntza Sailak, Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailak, eta Berdintasun, Justizia eta Gizarte Politiketako Sailak.

Datozen hilabeteetan, Gastronomia Solidarioa proiektuan parte hartzen duten ostalaritza-eskoletako ikasleek eta irakasleek menuak prestatuko dituzte, pandemia honetan zehar elikagaiak eskuratzeko arazo handienak dituzten pertsonen artean banatzeko. Lanbide Heziketako ikastetxeez gain, eginkizun honekin bat egin dute banaketaren sektoreko enpresa garrantzitsuek edo Hazi Fundazioak. Erakunde horiek proiektu solidario hau aurrera eramateko behar den lehengaia jarriko dute. Euskal Autonomia Erkidegoko Elikagaien Bankua, gainera, menuak beharra duten pertsonengana helarazteaz arduratuko da.

Astean mila menu

Martxoan hasi eta ekainera bitartean, ekimen solidarioan parte hartzen duten ostalaritza-eskolek menuak prestatuko dituzte, ondoren, elikagai premia handienak dituzten pertsonen artean banatzeko. Astean mila menu inguru prestatuko dituzte, eta lan horretan Euskal Autonomia Erkidegoko sei Ostalaritza Eskolatako 400 ikasle eta 50 irakasle baino gehiago inplikatuko dira modu aktiboan. Erdi eta Goi Mailako zikloetako ikasleak dira: Sukaldaritza eta Gastronomia, Okintza eta Gozogintza, eta Sukaldaritza Zuzendaritza zikloetakoak.

Tknikak (Euskadiko Lanbide Heziketaren Ikerketa Aplikatuko Zentroak) koordinatuta, ziklo horiek ematen dituzten Lanbide Heziketako honako ikastetxe hauek hartuko dute parte esperientzia honetan:

  • Galdakao Ostalaritza Eskola
  • Leioako Ostalaritza Eskola -Bilboko Ostalaritza Eskola (Artxanda)
  • Gamarrako Ostalaritza Eskola (Vitoria-Gasteiz)
  • Egibide Ostalaritza Eskola (Vitoria-Gasteiz)
  • Cebanc Ostalaritza Eskola (Donostia)

Baina ez daude bakarrik proiektu hau aurrera ateratzeko garaian. Edozein plater prestatzeko unean lehengairik onenak edukitzea beharrezkoa den bezala, menuak zapore solidarioa har dezan, lehen mailako hornitzaileen laguntza —eskuzabala— behar da. Kasu honetan, Gastronomia Solidarioa proiektuak banaketaren sektoreko enpresa garrantzitsuen (Eroski, BM eta Makro) laguntza du, baita Eusko Label zigiluaren kalitate-bermea ere:

HAZIk  ekimena aurrera ateratzeko, Eusko Label zigilua duten goi-mailako nekazaritzako elikagai ugari jarriko ditu, Ostalaritza Eskoletako sukalde eta lantegietan eraldatzeko:

  • Idiazabal gazta Lekaleak (1.850 kg)
  • Arabako garbantzua (700 kg),
  • Arabako Babarrun Pintoa (800 kg)
  • Arabako Arrozina Babarruna (350 kg)
  • Eusko Label gariz egindako irina (350 kg)
  • Arabako patata (1.400 kg)
  • Gesaltzako gatza (63 kg)
  • Fruta-prestakina (Euskal Baserri sagar+ kiwi purea) (350 kg)

Eroski: proiektuan parte hartzen duten Lanbide Heziketako ikastetxeei 12.000 euroko txartel solidarioak eman dizkie. Ostalaritza Eskola bakoitzak menuak prestatzeko behar duen lehengaia Eroskiren supermerkatuetan erosi ahal izango du txartel horiek erabiliz.

BM Supermerkatuak: proiektua aurrera eramateko lekaleak (840 kg dilista, 8.400 errazio prestatzeko), pasta (800 kg espageti, 8.000 errazio prestatzeko), zukuak eta madalenak jarri dituzte.

Makro: ostalaritzarako banaketa-enpresak elikagaiez gain, menuak kontserbatzeko ontziak ere jarriz laguntzen du. Baina menu solidario hauek ezaugarri duten lankidetzaren osagaia ez da horretara mugatzen. Euskadiko Elikagaien Bankua, Eusko Jaurlaritzako Berdintasun, Justizia eta Gizarte Politiketako Sailaren laguntzarekin, kate honetako beste katebegi garrantzitsu batez arduratuko da: menuen banaketaz. Ostalaritza-eskoletan prestatutako jakiak bildu eta hauek jaso behar dituzten pertsonei helarazteaz arduratuko da elkarte hori. Banaketa egiteko ontzi biodegradagarriak erabiliko dira.

Balioen inguruko prestakuntza

Premia handiena duten pertsonen oinarrizko beharrei erantzuteaz gain, Lanbide Heziketako arloen eta ikastetxeen arteko lankidetza-sare bat osatzeko ere balio du proiektu honek, menuak prestatzeko elikagaiak ematen dituzten banaketa-enpresak eta banaketan lagun izango diren gizarte-erakundeak ere ondoan daudela ahaztu gabe. Halaber, menuak prestatzen dituzten bitartean, Lanbide Heziketako ikastetxeetako sukalde eta tailerretara balioen inguruko prestakuntza eramateko —zeharka— aukera bikaina da, ikasleekin hainbat giza balio landuz, adibidez, elkartasuna, gizarte-konpromisoa, erantzukizuna edo enpatia.

Elkartasun-proiektu honen barruan, gainera, Cebanc Ostalaritza Eskolako ikasleek kontzientziazio-jardunaldi batean hartuko dute parte. Bertan, Caritas erakundeko hezitzaileen eskutik, euren hiri berean bizi diren eta prestatutako janari solidarioa jango dute gazte askoren eguneroko errealitatea ezagutuko dute.

Horren haritik, azpimarratu behar da, ekimena NBEren 2030 Agendaren 2., 10. eta 12. Garapen Jasangarriko Helburuekin bat datorrela: Zero Gose (2. helburua); Desberdintasunak Murriztea (10. helburua); Ekoizpen eta Kontsumo Arduratsua (12. helburua).

scribdicon

HAZI. Egoitza Nagusia. Granja modeloa z/g 01192 Arkauti, Araba. IFK. G48986137  l T 945 00 32 40 | hazi@hazi.eus | Pribatutasun Politika | Ohar Legala | Urrutiko Kontrola