banner4.jpg

Berriak

HAZIk koordinatuta Eusko Jaurlaritzak eta ORONA Fundazioak 18 milatik gora otordu solidario banatu dituzte

Arantxa Tapia Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako sailburuak, Beatriz Artolazabal Enpleguko eta Gizarte Politiketako sailburuarekin eta Xabier Mutuberria Oronako Zuzendari Nagusiarekin batera, JAKIORO ekimena aurkeztu du, baserriko produktuetan oinarrituz, eta helburua du nekazaritzako soberakinaren zati bat bildu, prestatutako janari bihurtzeko eraldatu eta, Gurutze Gorriaren bitartez, hura banatzea.

Horretarako, Guztion Artean ekimeneko pertsona boluntarioek parte hartuko dute, COVID-19ak eragin duen ekonomia-egoerak kaltetutako pertsonei zuzenduta. Pandemiak sortutako egoerak distortsioak eragin ditu Euskal Autonomia Erkidegoan sortzen diren nekazaritzako elikagai-produktuak merkaturatzeko orduan, batez ere HORECA kanalaren mende dauden produktuetan. Kanal hori ez dago indarrean, eta arrisku handia dago produktu horiek galtzeko, ez baitago beste irteera komertzial motarik antolatuta.

Bestetik, osasun-krisiak kolektibo kalteberenen gizarte-arloko beharrizanak handitu ditu Eusko Jaurlaritzak bideratutako elkartasuna hazi ahala, Euskadiko Caritas eta Gurutze Gorriaren parte-hartze aktiboa duen Guztion Artean ekimenaren bitartez. Halaber, industria-sektorea hilabete hauetan zailtasunak izaten ari den arren, ORONA Gipuzkoako kooperatibak, igogailuen sektorean liderrak, ahalegin berezia egin du bere Fundazioaren bitartez Euskal Autonomia Erkidegoko familia behartsuenei elkartasunez laguntzeko.

Testuinguru horretan, HAZI eta ORONA fundazioak JAKIORO elkartasun proiektua jarri dute martxan duela egun batzuk, baserriko produktuetan oinarritua. Orain arte, prestatutako 18.564 otordu-unitate banatu dira. Akordioan, eguneko 2.000 anoa prestatzea aurreikusi da eta banaketak astean bi bider egitea. Lehendabizi, baserriko eta elikadura-enpresetako soberakinak bildu eta Oronaren mendeko Diámetro 200eko instalazioetan prestatzen dira, Gipuzkoako Zientzia eta Teknologia Parkean.

Ekimen hau garatzeko HAZI eta ORONAren arteko akordioa hurrengo hilabeteetan egongo da indarrean, baliabideen beharrizanen eta eskuragarritasunaren arabera. Lankidetza-kate luze eta josia Ekimenak koordinazio estu eta zaindua eskatzen du eta, ekimenean, HAZIk hartu du bere gain koordinazio eta logistika; bestalde, Orona egin da produktua eraldatu eta kuzinatzearen arduradun. Hauexek osatzen dute menua: barazki-krema, Arabako txitxirio erregosiak eta kiwi eta sagarrezko bizkotxoa. 2.000 anoa inguru banatzen dira egunero.

Eusko Label edo Euskal Baserri osagaiak kooperatiba eta enpresa hauexen partaidetzari esker jartzen dira: Barrenetxe Koop., Garaia Koop., Garlan Koop., Udapa- Paturpat Koop., Alberro SL, Karabeleko eta Lurrarte SL. Gizarte-arloko eginkizuna betetzeaz gain, ekimena koordinatzen duen HAZIk soberakinak ekoizten dituzten nekazaritza-ustiapenen beharrizanei erantzuten die; gainera, elikadura alferrik ez galtzen laguntzen du. Hain zuzen ere, ekimena COVID-19ren ondorioz ezarritako alarma egoeragatik HAZIk elikagaien xahutzea saihesteko neurrien testuinguruan kokatzen da.

Maiatzaren 12an doako webinarra: Covid 19: landa-turismoko ostatuak berriz irekitzeko jarraitu beharreko protokoloa

COVID 19 osasun-krisiaren ondorioz, Landa-turismoko establezimenduek ateak itxi behar izan dituzte martxoaren 13tik. Itxiera luze hori kolpe gogorra izan da zalantzarik gabe, bezero asko bildu diren urteko garai batean jarduera eragotzi baitu eta. Deseskalada-aldian ezarritako faseak jarraituz gero, Landa-turismoko establezimenduen -jarduera datorren astelehenetik, maiatzaren 11tik, aurrera berriro hasi ahal izatea espero da.

Berriz irekitzeko prozesu horretan, garrantzi berezia hartzen du nekazal turismo-establezimenduen osasun-segurtasuna bermatzeko ezartzen den segurtasun-protokoloak. Hori ezagutzeak erabakiak hartzen, instalazioak egokitzen, ekipamenduz hornitzen, prozesuak doitzen eta langileak prestatzen lagunduko digu.

Informazio hori helarazteko, HAZIk, NEKATUR-Euskadiko Landa-ostatuko Elkartearekin lankidetzan, doako on line prestakuntza-saio bat proposatu du maiatzaren 12rako (goizeko 10k eta 12ak birtatean), informazio hori gure herrialdeko landa-ostatuaz arduratzen diren eragile guztiei emateko.

Irakaslea Iñaki de la Armada izango da, ostalaritzako profesionala eta HAZIko laguntzailea, Espainiako Elkartearen eta Hotelen Zuzendarien (AEDH) lantaldeko kidea, zeina lankidetzan aritzen baita Espainiako Turismo Kalitaterako Institutuarekin (ICTE)estatuko turismo-sektore osoari zuzendutako protokoloak idazten. Aditu hori, beraz, erabat eguneratuta dago protokolo horiek izango dituzten edukiei buruz. Klaseak online izango dira, Zoom aplikazioaren bidez. Zure ordenagailutik edo smart telefonotik jarraitu ahal izango dituzu.

 

Programa

  • Betekizun orokorrak. Nola landu protokoloa ostatu-unitate bakoitzaren ezaugarrietara egokitzeko. + Neurrien "aurreikus daitekeen eskalarik gabeko" prozesoaren agertokiak.
  • Baliabide materialak eta plangintza. Planteatzea zer neurri hartu behar diren kontuan ,zer erabili behar den eta nola behar bezala antolatzeko. Hainbat harremanetarako kontuan hartu beharreko babes pertsonala (bezeroaren harrera, gelaren garbiketa+eremu komunak, zaharberritzea)
  • Bezeroaren hartzean arreta jartzea, saihestu beharreko kontaktu-puntuak eta kontuan hartu beharreko alternatibak ezagutzea
  • Saihestu beharreko dekorazioa edo hartu beharreko neurriak gelan, bainugeletan eta eremu komunetan. + Ehun-garbiketa + Mantentzea
  • Jatetxe-zerbitzua, zerbitzugunea eta sukaldea (salgaiak jasotzea, kutsadura gurutzatua, etab.)
  • Digitalizazioan laguntzea, batez besteko horiek hobeto kontrolatzeko eta laguntzeko, eta, aldi berean, bezeroarekiko komunikazioa hobetzea, neurri horiekin guztiekin bilatzen den balio eta konfiantza hori handitzeko.

IZEN EMATEAK

Harremanetarako: 

mail: E-mail hau spam roboten kontra babestuta dago. JavaScript aktibatuta izatea behar duzu hau ikusteko.

Tel: 627 431 904 (133 ikastaroa)

Webinar prestakuntza:Merkatuko joerak txikizkako kanal Retailean

Hazik, Covid-19ak sortutako egoerak aztertzeko eta horiei irtenbideak emateko asmoz, on-line saioak egingo ditu Euskadiko elikaduraren eta gastronomiaren katea osatzen duzuen eragileen interesekoak izan daitezkeen hainbat gairi buruz. Saio horien bidez, enpresa-kudeaketan laguntzeko tresnak eta jarraibideak eskaini nahi dira, eta, horrez gain, gakoak eman nahi dira eskaintzan eta eskarian zerikusia duten kontuetan, hala nola, posizionamenduan, kanal berrietan, merkaturatzean, merkatu-joeretan edo kontsumoan. Azkenik, landa-garapenaren eremuan joerak, egokitzapena eta aukerak ere aztertuko dira.

Bihar, maiatzaren 7an, 16:00etan, "Merkatuko joerak txikizkako Retail kanalean" saioarekin hasiko gara. Asmoa ostegunero ordu berean on-line saioak egitea da.

Prestakuntza-nozioez gain, foro ireki birtual batean parte hartu ahal izango da, eta saioaren gaian adituak diren pertsonen orientabideak eta aholkuak jaso ahal izango dira. Oraingoan, José Luis García del Pueyo, San Telmo Business School-eko irakasle eta aholkularia izango dugu. Ostegun bertan, saioa zuzenean jarraitzeko aukera izango duzue, bai mugikor, Tablet, ordena- doretik…, eta horrez gain, ondoren grabazioa ikusteko aukera izango da ere.

Izen-ematea

Horeca kanalaren itxieraren ondoren idiazabal gaztaren eskariak behera egin duenez, gazta mota hori kontsumitzeko deia egin zaio euskal gizarteari

COVID 19aren eragina Euskadiko ardien sektorera eta artzainengana ere iritsi da. Esnearen salmentan zailtasunak aurreikusten zituzten, HORECA kanalaren itxierak Idiazabal gaztaren eskaria murriztu duelako. Zailtasun horiei, ordea, aurre egin zaie, TGT eta AGOUR enpresek 250.000na litro ardi esne erosi baitituzte, Idiazabal gazta eta Eusko Label esnez egindako sei gazta mota berri ekoizteko. Horri esker, merkatuaren segmentu zabalera iritsiko dira, eta euskal esnekien ekoizpenari irtenbidea bilatuko zaio. Dorrea enpresaren lankidetzari esker egin ahal izan dute erosketa.

IDIAZABAL

COVID-19aren eraginez Idiazabal gaztaren eskariak izandako beherakadari aurre egiteko, HAZI-Eusko Jaurlaritzaren Fundazio Publikoak sustapen kanpaina bat jarriko du abian, Idiazabal gaztaren kontsumoa bultzatzeko. Gazta hori euskal gazta nagusia da merkatuan, kalitateagatik, bikaintasunagatik eta jatorri ziurtatuagatik, bai eta ekoitzitako unitate gehien dituena ere.  Sustapen kanpaina honetan, saltoki txikiak eta banaketa enpresa handiak batzea espero da, Euskadiko kontsumitzaileari nekazaritza sektoreko produktu izarretako bat eskaini ahal izateko.  Gaur egun, 350etik gora ustiategi, 123 gaztandegi (53 Gipuzkoan, 22 Araban, 16 Bizkaian eta 32 Nafarroan) eta 4 enpresa egile daude inskribatuta Idiazabal Jatorri Izendapenaren esparruan. Urteko ekoizpena 1.350.000 kilo ingurukoa da. Aipatzekoa da Idiazabal gazta egiten duten artzainen %53 artisauak direla, Artzai Gaztako kideak.

EUSKAL GAZTAK

Euskadik Eusko Label esnez egindako 6 gazta berri izango ditu aurki. Era askotako gaztak izango dira, behi, ardi edo ahuntz esne gordinez edo pasteurizatuz eginak. Euskal gazten sorta zabala osatzera datozen gaztak dira, Idiazabal gaztari lagun eginez, eta gazta horrek betetzen ez dituen segmentuetan kokatzeko asmoz datoz, gainera. Horrela, gazten, errezeten eta zaporeen aniztasuna handitu egingo da, eta kontsumitzaileei bestelako gazta mota eta formatu batzuk eskainiko zaizkie, gaur egun kanpoko gaztekin asetzen baita behar hori. Ekimen honen bidez, gainera, esne eta gazta ekoizpenari balioa emango zaio; tradizio historiko handiko eta gizarte, kultura eta ingurumen balio handiko jarduera gisa eman ere.  Proiektu berri honen helburuetako bat Idiazabal gazta ekoizten duen ardi sektorerako produktu sorta babestea eta ugaltzea da; izan ere, Eusko Label gazta mota guztiak ekoizteko erabiliko den ardi esnea ardi latxarena edota Karrantzakoarena izango da soilik. Era berean, behi eta ahuntz gaztak Euskadiko esnearekin egingo dira, esnea ziurtatuz eta tokian tokiko barietateak ugalduz; betiere, kalitate handieneko gamaren barruan.

HAZIk urteak daramatza proiektu honetan lanean, eta berebiziko arreta eskaini dio ekoizleentzako prestakuntzari. 2019. eta 2020. urteetan, esaterako, 75 pertsonak jaso dute Eusko Label gazta ekoizteko prestakuntza. Proiektu ireki bat da, eta helburutzat dauka Euskadiko gaztaren eskaintza dibertsifikatzea, ekoizpen sektoreari merkataritza garapenerako aukera handiagoak eta tresna berriak emanez. 

Askotariko gaztak 

Fraisoro gazta: Behi esne gordinez edo pasteurizatuz egindako gazta. Euskal gazta tradizionalen artean, Fraisorokoa izan da ezagunenetakoa eta gehien imitatu dena. Fraisoro nekazaritza eskolak, XIX. mendearen amaieratik aurrera, modernitatea ekarri zuen gaztak egiteko modura, eta, Frantziako tradiziorik preziatuenari jarraituz, gazta ekoizteko euskal modu tradizionala bikaintasunera eraman zuen. Fraisoro gaztak, beraz, gazta ospetsu hura berreskuratu du.

Latxa urdina: Ardi esne gordinez egindako gazta. Gazta urdina ez da berez bertakoa, Frantziatik Euskadira propio ekarritako gazta baizik. Gazta urdinaren zaporeari eta usainari elementu bat gehitu diegu, eta horri esker, hemengo produktu bihurtu da: zehazki, latxa ardiaren edo Karrantzakoaren esnea da gehitutako osagarria. Garai batean arrotza zena bertakoa da orain. Gure ardiak, gure loreak eta gure belarra, gure legamiak eta gure klima… horrek guztiak bihurtzen du Latxa urdina hemengo elementu. Horregatik, gazta urdin ugari aurkituko ditugu, baina Latxa urdina ez dugu beste inon topatuko.

Saroi gazta: Behi eta ardi esne gordinez edo pasteurizatuz egindako gazta. Euskal mendietako gazta zaharra da, formatu handiko gure gazta ondua. Saroi gazta etxeko gazta bat da, “unaiaren“ txabolaren ikurra. Tamaina handikoa, gazta hau egitea esnea biltzeko modu bat zelako; eta nahasketako gazta da, animalia saldoetan hainbat espezie ibiltzen zirelako (behia, ardia, ahuntza…). Horregatik, Saroi gazta ezaguna da daukan zapore leunagatik: etxekoa, baina aingura basati bati eusten dio, belarditik datorrela gogoraraziz. Janari bihurtutako esnea, ehundura leuna duena, samurra, eskuarekin belar moztu berria hartu eta estutzea bezalakoa.

Otzara gazta: Behi, ardi edo ahuntz esne gordinez edo pasteurizatuz egina. “Amamen gazta sekretua” ere esaten zaio, Euskadiko mendebaldeko amama gaztagileek zumezko otzaretan mamitzen zutelako behi, ardi edo ahuntzen esnea (etxe bakoitzeko aziendaren arabera). Gaur egun oraindik horrela egiten da Otzara gazta; hots, amamek bezala: etxeko esnea mamituz, prentsatu gabe, harik eta gazta samur bat lortu arte.

Gazta zuria: Osasungarria, arina eta gaur-gaurkoa. Behi, ardi edo ahuntz esne pasteurizatuz edo horien nahasketaz egina.  Azken aldian, euskal Gazta zuriaren tradizioa berreskuratzen ari gara. Euskal gizartea hiritar bihurtzen ari da, eta gero eta konplexuagoa da; eta, aldi berean, Gazta zurira zaletzen ari gara, horrek dakarren praktikotasunagatik.  Gaztarik praktikoena da, une batean moztu eta konbinatzen da, eta, hain berea duen ukitu zuri horrekin, edozein ogi txigortu, entsalada eta antzeko jaki goratzen du. 

Auntzai gazta: Bi Auntzai gazta mota daude: ahuntz esne gordinez edo pasteurizatuz egina.  Euskal ahuntza da ‒tradizioz lur malkartsu, arrokatsu eta aldapatsuetara zokoratutako animalia, landaretza arruntez inguratua eta basa belar eta lorez elikatua‒ Auntzai gaztaren jatorria, ahuntz basati horien esnea onduz egiten den gazta. Horregatik, euskal ahuntz gaztak berezkoak ditu usain zein zapore biziak.

#HAZIsareanElkarrekin, etxetik ekiteko sarean zerbitzu berria

HAZIK zure beharrei erantzuna ematen jarraitu nahian eta gure etxeetatik ON LINE zerbitzu berri hau martxan jarri du. Ostegunero dohako 2 orduko formazio berri honetara gonbidatzen zaitugu.

Zuzeneko formazio emanaldiaz gain FORO ireki batean parte hartzeko, ON LINE noski, eta irakasleen aholkuak zein argibideak zuzenean jasotzeko aukera izango duzue ere. Formazio Saioa, landa eremuko esperientzia bat ezagutzeko aukerarekin borobilduko dugu, zuzenean parte hartuko duen bere protagonistaren partehartzearekin.

Zuzenekoa, bai mugikor, Tablet, ordenadoretik…jarraitzeko aukera izango duzue eta horrez gain, ondoren grabazioa ikusteko aukera izango da ere. Zure proiektua garatzen laguntzeko, adimen emozionala zein Enpresa plana hobetu eta aberasteko saioak izango dira.

Saio formativo hauek goizeko hamarretan hasiko dira eta bi orduko iraupena. Saioetan parte hartzeko, ZOOM plataforma bitartez, gonbitea jasotzeko ezinbestekoa da aurretik matrikula egitea. Hemen duzu egunero emango diren saioen izenburuak eta apuntatzeko estekak interesatuta zauden horietara. 

Egitaraua

  • Apirilak 16: Nola kudeatu egungo egoera ezagututa nire emozioak. Nire adimen emozionala piztu. 

BIDEOA IKUSI

  • Apirilak 23: Kostu inguruan pentsatzeko uneak: bezeroak lortzeko kosteak eta bezeroekin egoteko zikloaren balioa. 

BIDEOA IKUSI

  • Apirilak 30: Eta antsietateak jotzen bazaitu, zer egin dezakezu? 

BIDEOA IKUSI

  • Maiatzak 7: Zure diru sarrerak handitu edota zure kostuak gutxitu. Tratu onak lortzeko pausoak.
  • Maiatzak 14: Ekintza plana osatu nahi duzu? Zu laguntzarik badugu? 
  • Maiatzak 21 Zure plan komertzial erreza definitu eta praktikara eraman. 
  • Maiatzak 28: Garai honetan ikasi duzun guztia, nola erabili dezakezu zure negoziorako? 

BIDEOA IKUSI

  • Ekainak 4: Saldu zaitez! Zure negozioaren Elevator Pitch-a garatu berdina ez emateko

BIDEOA IKUSI

  • Ekainak 18: 6 oinarri psikologikoak hobeto saltzeko

BIDEOA IKUSI

  • Uztailak: 16: Objekzioen kudeaketa. Nola erantzun "oso garestia da" edo "Utzidazu pentsatzen" galderei

BIDEOA IKUSI

Euskadiko Elikagaien Balio Kateko produktuak saltzeko ordezko neurriak Alarma-Egoeraren bitartean

Eusko Jaurlaritza, hiru Foru Aldundiak eta HAZI elkarlanean ari gara Euskadiko nekazaritzako elikagaien sektorearekin, Covid-19aren hedapena geldiarazteko ezarritako murrizketen ondorioz merkaturatzen ari ez diren elikagaien banaketari irtenbide bat emateko.

Sektoreari erantzun bat emateko eta Euskadiko elikagaiak saltzeko alternatiba bat eskaintzeko eta produktuak ez xahutzeko lehentasunezko helburuarekin, zenbait neurri hartu dira tokiko eta sasoiko produktuari irteera emateko, HORECA kanala eta merkatu tradizionalak ez diren beste banaketa-kanal batzuen bidez, aldi baterako ezin baitira ospatu.

Neurri hauek aktibo dauden nekazariei eta beren produktuak saltzeko egungo araudia betetzen dutenei eragiten die.

ZERRENDA IKUSI

Covid 19: Nola lortu bertako produktuak etxetik

HAZI Fundazioa batzen ari da hainbat eragilek martxan jarri dituen ekimenak gure inguruan Covid-19 birusak lehen sektoreko zuzeneko salmentan duen eragina gutxitzeko asmoz. Informazio hau eguneratzen joango da ekimen berriak ezagutu ahala.

BBK AZOKA

BBK Azoka BBK-k sustatutako ekimena da. Horren bidez, kontsumitzaileei salmenta online egiteko kanala eskaintzen die Bizkaiko nekazari eta abeltzainei zuzenean nekazaritza-produktuak erosteko, bitartekari barik. Gainera, bilatzen du Bizkaiko nekazaritza-produkziorako eredua ezagutzera ematea.

Sarbidea: https://www.bbkazoka.eus/

EtxEKO azoka

Gipuzkoako produktu ekologikoak Donostiako etxeetara zuzenean iristeko ekimena da EtxEKO azoka. Donostia inguruko hainbat ekoizle eta egilek bat egin dute Gipuzkoako hiriburuan banaketa kolektiboa egiteko, eta ekimenari deitu diote:EtxEKO Azoka.

Ekimen honek Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluaren babesa du. Sareko.net webgunearen bitartez, sasoiko barazkien, ardi eta behi esne eta esnekien, arrautzen, zereal ezberdinetatik datozen ogien, sagardoaren, Idiazabal gaztaren eta beste hainbat produkturen eskaintza zabala eskura dituzu, betiere Gipuzkoan eredu ekologikoan ekoitzita. Eskaerak gutxienez bi egun lehenago egin behar dira, eta banaketa astearteetan eta ostiraletan egiten da.

Gaur egun EtxEKO Azokak Donostian bakarrik banatzen badu ere, zerbitzu hori beste leku batzuetan eskaini ahal izateko lanean ari dira.

Sareko.net-era sarbidea: https://sareko.net/

UAGALUR

Uagalur da Arabako nekazaritza sektoreak bultzatu duen ekimen komertziala da. Horren bidez, saldu nahi dituzte euren produktuak zuzenean, bitartekari barik. Euren online dendaren bidez, aurkitu ahal dituzu UAGA sindikatuari lotutako nekazaritza ustiategien produktuak. Bere helburua da nekazaritza eta abeltzaintza ustiategiei irtenbide berria ematea euren produktuak merkaturatzeko, euren merkaturatze kanalak laburtzeko, bitartekariak saihestuz eta produktore eta kontsumitzailearen arteko harreman zuzenaren alde eginez.

http://www.uagalur.com/

UAGAren beste ekimen bat:

UAGA – BERTAKO PRODUKTUAK KONTSUMITU

UAGAk Arabako nekazarien eta abeltzainen ekoizleen zerrenda egin du. COVID-19ren krisiaren ondorioz beren produktuak merkaturatzeko zailtasunak direla eta, kontsumitzaileei erosketa errazteko eta produktuei irteera eman ahal izateko etxez etxeko zuzeneko salmenta egitea erabaki dutenak agertzen dira zerrendan.

Informazio guztia eta zerrendarako sarbidea hemen: https://www.uaga.eus/eu/uaga-anima-al-consumo-de-productos-agricolas-y-ganaderos-locales-poniendo-en-marcha-una-iniciativa-de-venta-directa-a-domicilio-por-los-propios-productores/

BASERRIKO PLAZA

Ehkolektiboa, beste hainbat eragilerekin batera, web plataforma bat sortzen ari da COVID 19ko krisiari aurre egiteko eta Euskal Herriko nekazari eta baserritarren produktuak herritarren eskura errazago jartzeko.

Informazio osoa: http://baserrikoplaza.eus/

SAGARDOAROUTE

Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteko kideek ekoizten dituzten Euskal Sagardoa, Sagardo ekologikoa, muztioa, ozpina… eros ditzakezu online dendaren bidez. Aukera zabala topatuko duzu etxean sagardoaz dastatzeko!

Sarbidea: https://www.sagardoa.eus/eu/97-sagardoa-online-erosi

RIOJA ALAVESA TIENDA

Arabako Errioxako 100 upeltegi . Web honen bidez Guardia-Araba Errioxako ardoak etxean izan ahalko dituzu.

Sarbidea: https://www.riojatienda.com/

BIZKAIKO TXAKOLINA

Bizkaiko Txakolina Jatorri Deituraren webguneak bertako upategi guztietara sartzeko aukera ematen dizu. Horietako askok beren webguneen bidez saltzen dute txakolina.

Sarbidea: http://bizkaikotxakolina.eus/eu/upategiak/

GETARIAKO TXAKOLINA

Getariako Txakolina Jatorri Izendapenak etxez etxeko zerbitzua ematen duten upategi guztien zerrenda eta haiekin harremanetan jartzeko modua argitaratu du bere webgunean. Informazio guztia bere webgunean: www.getariakotxakolina.eus/blog

Sarbidea: https://www.getariakotxakolina.eus/upategiak/

ARABAKO TXAKOLINA

Arabako Txakolina Jatorrizko Deituraren barruan dauden upeltegietara jo dezakezu haren webgunearen bidez.

Sarbidea: http://txakolidealava.com/bodegas-2/

ETXEZ ETXEKO SALMENTA EGITEN DUTEN IDIAZABAL GAZTA EKOIZLEAK

Idiazabal Jatorri Izendapenak etxez etxeko salmenta egiten duten Idiazabal gazta ekoizle guztien zerrenda prestatu du. Zure webgunean kontsulta dezakezu nor diren, non banatzen duten eta zein kanalen bidez jar zaitezke haiekin harremanetan.

Zerrendarako sarbidea: https://www.quesoidiazabal.eus/datos/calendario/archivo2/webguneko_zerrenda.pdf

URDUÑAKO MERKATUA

Urduñako merkatua izan da itxi behar izan den bat. Honi aurre egiteko, Urduñako Zaporeak-ek martxan jarri du ekimen bat merkatuan dauden produktuak etxez etxe banatzeko. Astero baserritar berriak gehituko dira, eta zein produktu dauden eskuragarri argitaratuko da. Astero egingo da banaketa.

Informazio eguneratua Urduñako Zaporeak elkartearen Facebooken aurki dezakezu: https://www.facebook.com/pages/category/Agricultural-Cooperative/Urdu%C3%B1ako-Zaporeak-348616055163161/

NEKAZAMUDIO

Zamudioko merkatua ere gaur egungo egoerak kaltetu duenetako bat da. Facebook-en profila dute eta haren arabera produktoreen gidaliburuari eman nahi diote hauspo, zuzenean produktorearekin harremanetan jartzeko eta gura duzun eskaera egiteko.

Sartu hemen euren profilean: https://www.facebook.com/Nekazamudio-286478711722766/

URIBE BUTROE ELIKADURA BURUJABETZAri bidea egiten

Uribe Butroeko kontsumitzaile eta produktore talde batek martxan jarri duen ekimena da. Whatsapp bidez elikagaien eskaerak egin daitezke 8 produktore agroekologikorekin. Banaketa egingo da asteazkenetan Arrieta, Fruiz, Gamiz-Fika, Bakio-Jatabe-Laukiz eta ostegunetan Meñaka, Mungia, Gatika eta Larrauri. Larrialdi egoera honi erantzuna emateko ekimena bada ere, aurreraxeago indarrean mantentzea ari dira pentsatzen.

Informazio osorako sartu: http://www.bakio.eus/es-ES/Noticias/Documents/20200325_URIBE_BUTROEN_OSATUA.pdf

TOKIKO MERKATUETAN SALTZEN ZUTEN BASERRITARREI ARRETA ZERBITZUA

Eusko Jaurlaritza eta Euskadiko hiru aldundiak, HAZIrekin batera, martxan jartzen ari dira merkatuetan saltzen zituzten baserritarren produktuak batu eta merkaturatzeko zerbitzua.

Zure kasua bada, sartu hemen informazio osoa eskuratzeko: http://www.hazi.eus/eu/noticias-hazi-2/10604-el-gobierno-vasco-las-diputacion-forales-y-hazi-crearan-un-servicio-de-recogida-y-comercializacion-de-productos-de-los-y-las-baserritarras-2.html

TOLOSAKO “AZOKA ZURE ETXERA”

Tolosako Udalak “Azoka zure etxera” ekimena abiaraziko du aste honetan bertan, ekoizleekin elkarlanean, elikagaiak saldu eta erosteko aukera bermatzeko helburuarekin. Eskariak telefonoz, WhatsApp bidez edo posta elektronikoz egin eta elikagaiak etxera banatuko dira, ekoizle bakoitzak zehaztutako maiztasunaren arabera.

Informazio gehiago: https://udala.tolosa.eus/eu/berriak/koronabirusa/azokako-produktuak-etxez-etxe-banatzeko-eta-herriko-dendetan-saltzeko-bi?fbclid=IwAR2JtIVeI2DW7ssRjZbg6pOpNkV75BKD0erhv9zQXRONk-F6q-RWQGvu5jM

BASERRITIK GERNIKARA

baserritikgernikara.eus, baserrietako produktuak etxeetara eramateko on-line ataria da. Gernika inguruko baserritar, kontsumitzaile eta gizarte eragileen elkarlanari esker, Gernikako inguruko ekoizleen produktuak zuzenean erosi eta etxean jasotzeko aukera daukazu. Orain plaza zure etxera doa. Oraingoz Gernika-Lumon bakarrik egingo dira banaketak.

Informazio guztia: www.baserritikgernikara.eus

AMURRIO

Amurrioko ostiraletako merkatuko 7 baserritar ekoizle ere hasi dira euren produktuak etxez etxe banatzen. Barazki freskoak, kontserbak eta zukua, euskal pastela, ardi gazta, etxeko ogia eta txerri-hestebeteak bezalako produktuak aurkituko dituzu.

Hemen ekoizle bakoitzarekin harremanetan jartzeko modua aurkituko duzu: http://amurrio.eus/eu/aviso/amurrioko-baserritarren-merkatuko-ekoizleek-produktuen-etxez-etxeko-banaketa-egingo-dute/

DEBABARRENA BASERRITIK ETXERA

Debabarrenako 7 baserrirarrek etxez etxeko zerbitzua jarri dute martxan, elikagaiak etxeetaraino eramango dituzte. Eskariak,telefonoz, WhatsAppez edo emailez jasoko dituzte. Harremanetan jartzeko modua eta informazio guztia BASERRIKOA DEBABARRENAren Facebooken aurkituko duzu: https://www.facebook.com/baserrikoa.debabarrena/photos/a.1475399996097221/2303514779952401/?type=3&theater

BUSTURIALDEKO BASERRITARREN ETA ELIKAGAI EKOIZLEEN ZERRENDA

Eskualdeko baserritarren eta ekoizleen zerrenda bat argitaratu du Urremendi Landa Garapen elkarteak , non saltzen dituzten eta non aurkitzen dituzten azalduz.

Informazio guztia eta zerrenda esteka honetan: http://blog.urremendi.org/

LEA-ARTIBAIKO BASERRITARREN ETA ELIKAGAI EKOIZLEEN ZERRENDA

Lea Artibai Landa Garapenerako Elkarteak eskualdeko produktuen zerrenda argitaratu du, ekoizleak eta baserritarrak zein diren eta haien produktuak non aurkitu ditzakezun azalduz. Baserritar horietako batzuk Hamen Bertokoa proiektuaren parte dira, tokiko ekoizpena, merkataritza eta ostalaritza uztartzen dituen eskualdeko proiektua. Zerrendarako sarbidea: https://www.facebook.com/hamenbertokoa/photos/rpp.289379328402125/526564404683615/?type=3&theater

ETXEZ ETXEKO SALMENTA ZERBITZUA AZKOITIAN

Azkoitian merkatua berriro zabaldu da, baina gogoratu 5 ekoizlek etxez etxeko salmenta zerbitzua mantentzen dutela. Informazio guztia eguneratuta daukazu Urola Kosta online en Facebook orrian.

Sarbidea: https://www.facebook.com/urolakostaonline/photos/rpp.382532495164158/2896160347134681/?type=3&theater

ARTZAI GAZTA

Artzai Gaztako artzainak ere antolatu dira haien Idiazabal Izendapen Ofizialeko gaztak zure etxera eramateko. Artzai Gaztaren Facebook edo Twitter-ren bidez kontsultatu ditzakezu nortzuk diren eta nola jarri haiekin harremanetan.

Twitter: https://twitter.com/artzai_gazta

Facebook: https://www.facebook.com/ArtzaiGazta

BASERRIA KM 0

Online denda Euskal Herri osoko 300 abeltzainek baino gehiagok osatzen dute Baserria Km0 kooperatiba, eta online denda bat sortu dute gure baserrietako elikagaiak errazago eskuratzeko. Bertan, arkumea, hanburgesak, txuletak eta plater prestatu edo aurreerreak aurkituko dituzu. Zuk aukeratu eta Baserria Km0 arduratzen da etxera helarazteaz.

Informazio guztia eta sarbidea: https://www.baserriakm0.com/

BARRENETXE denda on-line

Barrenetxe-k, nekazari profesionalen kooperatibak, online denda jarri du martxan, zure etxera haien produktuak hurbiltzeko. Bertan, Bizkaian ekoitzitako sasoiko barazki freskoen aukera zabala aurkituko duzu, eta produktuka erosi edo asteko saski-proposamenarekin bat egin ahal izango duzu.

Informazio guztia eta sarbidea: https://barrenetxe.com/tienda/

MAHI-MAHI AZOKA

Mahi-Mahi by Askora jangelak kudeatzeko eredu berritzaile eta pedagogikoa da. Elikadura osasungarria oinarri hartuta, hainbat balio lantzen ditu haur eta nerabeekin; kontsumo iraunkorreko ohiturak sustatzea besteak beste. Filosofia horri jarraiki, menuak egiteko tokiko hornitzaileak dituzte, jantokien itxieragatik kaltetuak izan direnak. Kanal berri bat emateko, hauek jantokietako familietara hurbildu eta hauen produktuak kontsumitzera animatzeko, Askora enpresak merkatu hau sortu du, kontsumitzaileak ekoizleekin harreman zuzenean jarriz.

Informazio gehiago: http://www.mahimahibyaskora.com/eu/azoka

Baserritarren produktuak bildu eta merkaturatzeko zerbitzua sortuko dute Eusko Jaurlaritzak, Foru Aldundiek eta HAZIk

Eusko Jaurlaritzak, hiru Foru Aldundiak eta HAZIk azoketara produktuak zuzentzen dituzten baserritarrentzako produktuen bilketa eta merkaturatze zerbitzu bat jarriko dute martxan. Azoketan produktuak saltzen zituzten baserritarrei, produktuak merkaturatzen laguntzea da ekimenaren helburu nagusia, ekoizleen zein bezeroen osasuna bermatuz. Zerbitzuaren antolaketa oso konplexua izanik, lan hauetan esperientzia duen Lurrarte Baserriko Uzta enpresarekin kontatuko da. Lurrartek, HAZI eta Landa Garapen Elkarteetako teknikarien laguntzarekin egituratuko du zerbitzu hau, azokak antolatzen dituzten hiri eta herrietako udal arduradunekin elkarlanean, beti ere.

Baldintzak, bilduko diren produktuak, beharrezko logistikaren ezaugarriak, prezioak eta abarren inguruan argitasunak izateko, baserritarrek 943693074 telefonora deitu ahal izango dute, astelehenetik ostiralera 8:00tatik 14:30etara, edota 688643670 telefonoko whatsapp-era idatzi (Erreferentzia: barazki Bilketa).

Bilketa antolaketa konplexua izanik, zerbitzuak egun batzuk eman beharko ditu logistika gai guztiak lotuta edukitzeko, baina bitartean horren inguruko informazioa baserritarrentzat eskuragarri egongo da aipatutako harremanetarako kanaletan. Covid-19 birusa lehen sektoreko zuzeneko salmentan edukitzen ari den eragina arintzea da helburua. Izan ere, pandemiaren aurrean, salbuetsitako merkataritza-establezimenduetatik kanpo elikagaiak saltzea saihesteko gomendioa eman zuen Eusko Jaurlaritzako Osasun sailak.

Gomendio hori betetzeak, azoketara produktuak ematen dituzten baserritarren saltzeko aukera bertan behera uzteak suposatzen du, horrek sor dezakeen galerarekin. 

Hazik zerbitzu operatiboak mantentzen ditu

COVID-19ak sortutako egoeraren ondorioz, HAZIk jarduera-protokolo bat jarri du abian, ohiko zerbitzuak eskaini ahal izateko eta langileak babesteko. HAZIk aldaketak ezarri ditu ohiko funtzionamenduari dagokionez, gure langileen eta bezeroen segurtasuna bermatzeko, bai eta osasun-agintariek birusari aurre egiteko ezarritako gomendioekin bat egiteko ere.

Edonola ere, zuen esanetara dauzkagu laguntza teknikoa eta orientazioa emateko prest dauden profesional guztiak, zerbitzu ahalik eta azkarrena, kalitatezkoa eta etengabe interkonektatua mantenduz. Kontingentzia-plan horrek ez du eraginik izango HAZIren eguneroko lanean, bilera presentzialak edo gure bezeroentzako joan-etorrietan izan ezik.

Egoera hori denboran ez luzatzea espero dugu.

Beka eskaerak eta martxan dauden bestelako prozedurak aurkezteko epea bertan behera geratzen da

Martxoaren 14ko 463/2020 Errege-Dekretuaren hirugarren Xedapen gehigarriak ezarritakoarekin bat etorriz, beka eskaerak eta martxan dauden bestelako prozedurak aurkezteko epea bertan behera geratzen da. Epeen zenbaketa berriro hasiko da errege-dekretu horrek edo, bere kasuan, dekretuaren luzapenek, iraunaldia galtzen duenean.

2020 Nekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko beken programa

Nekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko bekak norgehiagoka arautzen dituzten Oinarriak publikatu dira, 2020LGPri jarraituz. Nekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko beka hauek FEADER funtsek kofinantzatzen dituzte %80an.

Oinarri arautzaileak

Eskaera fitxa

Onartze konpromezua

HAZIk eta Innobasquek gastroelikaduraren balio kateko ete-etan berrikuntza bultzatzeko akordioa sinatzen dute

 Asier Arrese HAZIko zuzendari orokorrak eta Innobasque Berrikuntzarako Euskal Agentziaren zuzendariak, Leire Bilbao gastroelikaduraren balio kateko ete-etan berrikuntza bultzatzeko akordioa sinatzen dute. 

Hitzarmen honen helburua da beste bultzada bat ematea gastroelikaduraren balio-kateko ETE-en berrikuntzari, honako hauen bidez:

  • Xede hori duten programa laguntzaileak diseinatu, garatu eta ebaluatzea.
  • Balio-kate horretako enpresen artean berrikuntza sustatzen duten agente zientifiko-teknologikoen jarduerak koordinatzea, KATILUREN bidez.
  • Berrikuntzak balio-kate hori eratzen duten enpresen artean zer-nolako egoera duen ezagutzea, HAZIK edo INNOBASQUEK garatutako tresnak edo metodologiak erabiliz.
  • Nekazaritzako elikagaien balio-kateari loturiko enpresei eta agenteei zuzendutako berrikuntzaren inguruan sentsibilizatu eta gaitzea. 

AKORDIOA IKUSI

scribdicon

HAZI. Egoitza Nagusia. Granja modeloa z/g 01192 Arkauti, Araba. IFK. G48986137  l T 945 00 32 40 | hazi@hazi.eus | Pribatutasun Politika | Ohar Legala | Urrutiko Kontrola