banner8.jpg

Berriak

Getxo Dastatu, Arrasateko Hegaluze eta Txakolin Eguna, Bilboko Konpartsakide Eguna eta Barkaldoko Carmen jaietan izango da HAZI

Asteburu honetan ere HAZI zenbait tokitan izango da Eusko Label produktuak eskeintzen. Alde batetik Getxo Dastatun , Getxoko taberna eta jatetxeetatik egiten den pintxoen ibilbidean, nun parte hartzaileek  pintxoetan honako produktuetako bat erabiliko dute: Gernikako Piperra,  Euskal Tomatea,  Ibarrako Piparrak edota Euskal Baserriko Arrautza.

getxodastatu copy

Baita Hegaluze eta Txakolin Eguna Arrasaten. Bertan 500 pintxo hegaluze banatuko dira.

txakolina arrasate 

 

Bilbon, bestalde, Konpartsakide Eguna egongo da: Bilboko Aste Nagusirako motorrak berotzen hasten dira Bilboko Konpartsak ekitaldi honekin eta produktu hauek banatuko dituzte: 425 Gernikako Piper dozena, 60 Kg Euskal Tomate eta 5 l oliba-olio birjina estra. Mikel Garaizabalek 5 ardoen kata bat egingo du (Arabar Errioxako ardoak  eta Txakolinak)

konpa

Baita Barakaldoko Karmengo Jaietan txahal erreketa bat egingo da igandean, uztailak 22.

HAZI asteburu honetan Hondarribia Blues, Orioko Bisiguaren Festan eta Getxo Dastatun izango da

Asteburu honetan HAZI zenbait tokitan izango da, horien artean Hondarribia Blues, atzo hasita eta iganderarte luzaten dena. Bihar larunbata eguerdian Eusko Labeldun oilaskoa eta Gernikako piperrekin egindako 1000 pintxo eskeiniko dira, Euskal Sagardoarekin batera. 

2017ko bideoa ikusi

Bestalde, atzotik eta iganderarte Orion Bisiguaren Festa ospatzen ari da HAZI bihar izango da bertan Eusko Labeldun hegaluzearekin egindako marmitako txapelketan eta bazkari herrikoian. Igandean Eusko Labeldun hegaluzea erreko da eta 500 pintxo egingo dira.

Programa osoa ikusi

Getxon aurten VIII Pintxo Ibilbidea-Getxo Dastatu antolatuko da eta bertan parte hartzen duten jatetxeek beraien osagaien artean produktu hauek erabili behar izango dituzte: Gernikako Piperra, Euskal Tomatea, Ibarrako Piparrak eta Euskal Baserriko Arrautza.

getxodastatu

Euskadiko ardoen kalitatean mahasti istorikoak duen garrantziari buruzko ikastaroa

Mahasti tradizionalak berreskuratzea eta balioan jartzea aldez aurretik egin beharreko pausoa da bai ardogintzako eskualdeen jatorrizko ezaugarriei eusteko bai nazioarteko merkatuetan arrakasta izango duen produktu erakargarri eta bakarra lortzeko.

Horixe izan da gaur Guardian izan den 鈥Mahasti tradizionalaren defentsa, gure nortasunaren defentsa" Udako Ikastaroan aztertu den gai nagusia. Ikastaroa Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako Sailburuordetzak antolatu du HAZI Fundazioaren lankidetzarekin. Mahastizaintza eta ardogintzako euskal eskualde desberdinetako ardoek ezaugarri bereizgarri horiek dauzkate, eta, hain zuzen ere, horrek egiten ditu erakargarri merkatu askotan. Berezitasun horiek lehiakortasunean eragin garrantzitsua daukaten hainbat faktoretan oinarritzen dira; horien artean, enpresen tamaina, desberdintze estrategiak eta, batez ere, ardoaren ezaugarriak.

laguardia copy

Eta azken horiek lotura argia daukate mahasti motarekin. Horixe adierazi dute ikastaroan parte hartu duten txostengileek, eta baita Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuorde den Bittor Orozek ere, zeinak 鈥渓aborantza tradizionalaren garrantzi historiko, sozial eta kulturala鈥 nabarmendu baitu, 鈥jarduera ekonomiko inportantea ez ezik ondare elementu baliotsua ere badelako鈥.

Sailburuordeak, gainera, "mahasti zaharren eta ardogintza tradizionalaren balio handia鈥 azpimarratu du 鈥渮eren eta ardogintza eta mahastizaintza tradizional horrek ikaragarrizko kalitateko jatorrizko ardoak jarri baititu merkatuan, eta, aldi berean, mendeetan zehar gure lurraldea moldatu du, paisaia berezi bat osatu arte鈥.

Esperientzia arrakastatsuak

Ikastaroan, mahasti zaharraren berreskurapenean izandako esperientzia arrakastatsuak ezagutarazi dira; horien artean bat, Bodegas Frontonio de Aragon upategiarena, zeinak 鈥淕araje bat, mahasti zaharrak eta amets bat: ardorik onena egitea鈥 goiburuarekin, 鈥渆hun urtetik gorako mahats baratze txikiak鈥 berreskuratu baititu. Upategiaren jabeek beren filosofia zein den azaldu dute: arauetan barik, beren lurrean, mahatsetan eta zentzumenetan sinestea, pertsonek pertsonentzat egindako ardo bat egiteko. Gainera, mahastizaintza eta ardogintzako eskualde historikoetan mahasti zaharren kontserbazioaren inguruan izan diren beste esperientzia batzuk ere ezagutarazi dira, hala nola Portugalgo Douro eskualdekoa, eta 鈥渢erroirs鈥 delakoen ezagutzan sakondu da, halako eskualdeak zonaldeka banatzeko oinarri gisa. Ildo horretan, Baigorriko Irulegiko Sotoko mahastiko 鈥渢erroirs鈥 edo lursail txikiak ezaugarritzeko proiektua aurkeztu da, ardoen kalitatea hobetze aldera.

Arabako Errioxako ardoetarako marketin estrategia Ikastarora joan diren 84 pertsonetako gehienak ardogintzan diharduten profesionalak dira, bai Arabako Errioxako ardoa bai txakolina egiten dutenak. Mahasti tradizionalen inguruan izandako esperientzia propioen berri emateaz gain, Arabako Errioxako ardoei dagokienez marketin estrategia bat lantzeko egiten ari den lanaren behin-behineko emaitzak jakin dituzte. Hala, estrategiari buruzko iritziak emateko aukera izan dute, sektoreko behar guztiak bilduko dituen baterako proposamen bat osatze aldera. 

 

HAZIk SmartFood Country 4.0 ikastaroa antolatzen du EHUko udako Ikastaroetan

EHUko ikastaroen barne,HAZIk Smart Food Country 4.0. ikastaroa antolatu du. SMART FOOD COUNTRY-ak, SFC-ak (Euskadiko Elikagaien balio-katearen zentzuzko digitalizaziorako Plataforma) agenteetako, erremintetako eta datuen lorpena eta bere adimen kognitibo konputazionalaren bitartez ustiapenean oinarritutako proiektu teknologikoetako ekosistema bat osatzen du.

20180628 095329

Era berean, SFC-ak aukerak identifikatzen ditu eta eta Euskadiko gastroelikadura-sektoreko sostengatutako lehia eta berrikuntza bultzatzera zuzendutako estrategiak garatzen ditu.

Gaurko egunean zehar ospatuko da Donostiako San Telmo Museoan. 

HAZIko Zuzendari Teknikoa den Goio Manriqueren bideoa

PROGRAMA IKUSI

Ecogyp eta Habioseko batzordeak egin dira

Ekainean Jakan izan dira PCTEFA programako proiektu bi hauen bazkideen bilerak egin izan dira, bata basoetako habitatetan biodibertsitatea hobetzeko sustapena bilatzen duena (Habios) eta bestea hegazti nekrofagoek egiten dituzten zerbitzu ekosistemikoei balioa ematea bilatzen duena (Ecogyp).

Batzarretan proiektuen egoera finantzarioa eta administratiboa aztertu ziren. Horrez gain, ekintza teknikoak partekatu ziren, baita euren exekuzio maila aztertu ere. Kontuan hartuta egiaztatutako atzerapenak -batez ere, Habios proiektuan-, bazkideek adostu zuten proiektuak luzatzeko tramitazioarekin hastea. Horrela, proiektuek 2020ko maiatzaren arteko iraupena izango dute. 

comitejaca

FEDER-k kofinantzatzen ditu Ecogyp eta Habios, eta Pirinioetako alde bietako eragile esanguratsuak batzen dituzte, besteak beste, autonomia erkidegoak, Frantziako gobernu organismoak eta entitate pribatuak. Hazik parte hartzen du bazkide gisa, Arabako eta Gipuzkoako foru aldundiekin koordinatuta ekintzak garatzen.

Nekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko beken programa

Nekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko bekak norgehiagoka arautzen dituzten Oinarriak publikatu dira, 2020LGPri jarraituzNekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko beka hauek FEADER funtsek kofinantzatzen dituzte %80an.

Beken helburua nekazaritza sektorea eta sektorearen balio kateko enpresak ezagutzen eta bertara hurbiltzen laguntzea da, baita sektore horrek nekazaritzaren edo nekazaritzako elikagaien alorreko jardueren bitartez ekintzaile izateko eskaintzen dituen aukerak ezagutaraztea ere, horren bidez beken onuradunak sektorearen kudeaketaren, funtzionamenduaren eta errealitatearen gaineko trebakuntza jaso dezan.

Beken iraupena 3 eta 6 hilabete bitartekoa da eta deialdiaren aurrekontua: 100.000鈧.

OINARRIAK

IZENA EMATEKO FITXA

ONURADUNA JASOTZEN DUEN NEKAZARITZA ENPRESA EDO NEKAZARITZAKO ELIKAGAIEN ENPRESAREN ONARPEN KONPROMISOA

1700 Eusko Label burgerrak Bilboko VI Wopatoen Estropatadan

Hurrengo igandean, ekainaren 17an Bilbon VI Wopatoen Estropatada ospatuko da. Hasiko da Deustuko Zubian eta Euskalduna Jauregian amaituko da. Bertan festa bat egingo da eta HAZIk 1700 Eusko Labeldun burgerrak eskeiniko ditu.

Lortutatko onurak gaixotasun neurodegeneratiboak ikertzeko bideratuko dira.

Cartel Estropatada 2018 conlogos

Euskadiko kalitatezko produktuak eta NIREA tailerrak Araba Euskarazen

Hurrengo igandean, ekainaren 17an Araba Euskaraz ospatuko da Argantzunen. Hizkuntzak deritzon gunean Euskadiko kalitatezko produktuak dastatu ahal izango dira:

  • Baserriko Oilasko pintxoak: 800 razio
  • Euskal Okelaz egindako burgerrak: 600 razio
  • Sasoian sasoiko barazkiak parrillan: 100 razio
  • Txingortuko ogia Eusko Labela duen Oliba Olioarekin: 100 zati

Urtero legez, pintxoen salmentatik jasotako dirua Ikastolen Elkartera bideratuko da. Horrez gain, NIREA proiektuaren baitan, tailerrak egiteko aukera izango dute haurrek.

Prestakuntza-beharrak helarazteko epea zabalik da

Ikasgelan eskua altxatu

HAZIk hurrengo seihilabeteko formakuntza-eskaintza lantzen hasi da. Diseinu fase honetan ezinbestekoa da ikastaroetan parte hartu nahi duten pertsonen formakuntza-beharrak ezagutzea, lehen sektorearentzat eta kate osoarentzat baliagarri izan daitezkeen edukiak eskaini ahal izateko. Honen bitartez, gaur egungo eta etorkizuneko profesionalak, teknikoak eta lehen sektoreko agenteak, balio katea eta landa eremuko populazioa eta agenteak gaitzea lortu nahi da.

Horretarako, formulario bat jarri dugu beharren bat bidali nahi duen ororen eskura. Proposamenak jasotzeko epea ekainaren 15a arte egongo da zabalik.

 

  • ZER: Lehen sektore eta kate osoko formakuntza-beharrak
  • ZERTARAKO: 2018.ko bigarren seihilabeteko formakuntza-eskaintza lantzeko
  • EPEA: Ekainaren 15a arte
  • NOLA: Inprimaki honen bidez.
  • NORENTZAT:
    • Lehen sektorean eta landa eremuan inkorporatu nahi diren pertsonak
    • Lehen sektoreko profesionalak
    • Elkarte profesionalak
    • Nekazariiza eta Landa Garapeneko instituzioak
    • Aholku ematen duten teknikariak
    • Elikagaien enpresetako langile, teknikari eta zuzendariak
    • Landa eremuko biztanlegoa
    • Nekazal sindikatuak
    • Etab.

Euskal Okelaz egindako 1200 burgerrak eta Nirea tailerrak Euskal Eskola Publikoaren 27. Festan

Hurrengo igandean, ekainaren 3an, Euskal Eskola Publikoaren Jaiaren 27 edizioa ospatuko da Lekeition. Bertan Euskal Okelaz egindako 1200 pintxo salduko dira bi eurotan  eta onurak Ugandako Mukwano-Lagun elkarteari helaraziko zaizkio Mugarik Gabe elkartearen bidez. Zehazki, proiektu honetan:

Ibai Built (Ibai Ikastetxea) Uganda- Bujagali, Jinja. Eskola honetan 250 haur eta beraien familien beharrak asetzen dute Klaseak elebidunak dira: lusoga (bertoko hizkuntza) eta ingelesa. https://www.facebook.com/100008171741058/videos/1962107994071573/

Era berean, Nirea tailerrak antolatuko dira egun osoan zehar.

Eusko Labelek kalitateko sasoiko produktuak eskainiko ditu 2018ko Ibilaldian Santurtzin

HAZI Fundazioak eta Ikastolen Federazioak bat egin dute, berriro, 2018 honetan ospatuko diren ikastolen bost jaietan Euskadiko kalitateko produktuak sustatzeko (Ibilaldia, Araba Euskaraz, Kilometroak, Herri Urrats eta Nafarroa Oinez). Lankidetza asteburu honetan hasiko da, Ibilaldiaren ospakizunarekin, igandean, hilak 27, Santurtzin. Bihotz Gaztea ikastola arduratu da jaia antolatzeaz, eta bertan hainbat ekintza egin ahal izango dira eta zenbait kontzerturekin disfrutatu. Hori guztia Euskadiko kalitateko elikagaiak eta edariak dastatuz, zeinak Eusko Labelek prestatutako txokoan erosi ahal izango diren.

Nobedade moduan, horrelako ekitaldietan eskaini ohi diren produktuez gain, aurten baserriko ogi txigortua eta parrillan egindako sasoiko barazkiak egongo dira 鈥搆uiatxoa, tomatea eta Gernikako piperrak鈥, Oliba Olio Birjina Estra eta A帽anako Gatzarekin onduak. Produktu horiekin batera egongo dira baita ere Eusko Label haragiaren egindako burguer meatak eta Euskadiko Baserriko Oilasko pintxoak.

Guztira, aurten ospatuko diren bost jaietan, Euskadiko kalitateko produktuen presentzia zifra hauen bitartez islatu daiteke:

  • Zerri haragi guztia Eusko Label duen Baserritxerria markako produktua izango da. 1.300 kilo solomo, 650 kilo hirugihar, 350 kilo txistor eta 500 kilo txorizo.
  • Jaietako ibilbideetan kokatuko diren Eusko Label txokoetan 4.000 pintxo baino gehiago dastatu ahal izango dira baserriko oilaskorenak, eta Euskal Okelako 3.650 burguer meat.
  • Edariei dagokienez, sagardo guztia Euskal Sagardoa izango da, ardoa Arabako Errioxakoa, eta txakolina jaiak ospatzen diren lurralde bakoitzekoa.

NIREA proiektuarekin lerratutako hitzarmena

Ikastolen jaietan bertako produktua sustatzeko Hazi Fundazioak eta Ikastolen Elkarteak izenpetu duten hitzarmena bat dator NIREA mugimenduarekin; horren bitartez, enpresa publikoek zein pribatuek lagundu egiten dute Euskadin lehen sektorea eta landa eta itsas ingurunea biziberritzeko.

Berez, ikastolen federazioa egitasmo horri atxikita dago, 鈥Ikastolak: bertakoa bertan鈥 proiektuarekin. Horren bidez, familiak sentsibilizatzea nahi da Euskadin lehen sektore bizi eta lehiakorra mantentzea lortzeko, eta landa ingurunean ematen dizkigun onurak agerian jartzeko.  

HAZIk Elikagaiak xahutzearen aurkako Euskadiko Plataformaren Ekintza Mahaian parte hartzen du

Abian da Elikagaiak xahutzearen aurkako Euskadiko Plataformaren Ekintza Mahaia, HAZIren partaidetzarekin.Elikak gidatutako egitasmo bat da, eta bertan parte hartzen dute elikagaien xahuketari lotutako proiektuak gartzen ari diren hainbat administrazio, enpresa eta eragilek, horien artean egonik HAZI, IHOBE, Euskadiko Elikaduraren Klusterra, Gasteiz eta Donostiako Udalak, Gipuzkoako Foru Aldundia, Eusko Jaurlaritza (Nekazaritza eta Osasun Publikoko Zuzendaritzak), EHU, AZTI, Euskadiko Kontsumitzaileen Federazioa, Gipuzkoako Ostalaritzako Enpresarien Elkartea edo AUSOLAN.

Plataformaren eginkizun nagusia da euskal administrazioei aholkularitza eta laguntza ematea, beharrezko ildo politikoak har ditzan elikagaien xahuketa prebenitzeko eta murrizteko, Euskadiko elikagaien ekoizpen, hornidura eta kontsumoaren kate osoan zehar.

Hona hemen hainbat zifra arazoaren neurria ikusteko:

  • Giza kontsumora zuzendutako elikagaien heren bat galdu edo alferrik galtzen da mundu osoan, hau da, urtean 1.300 milioi tona inguru. Kantitate hori munduko zerealen uztaren erdia da gutxi gorabehera.
  • Herrialde industrializatuek eta garapen bidean daudenek gutxi gorabehera elikagai kantitate berdina xahutzen dute: 670 eta 630 milioi tona urteko, hurrenez hurren.
  • 800 milioi lagunek ez dute oinarrizko nutrizio beharrak asetzeko behar besteko janari.
  • Ekoitzi baina kontsumitzen ez den janariaren karbono aztarna 3,3 gigatona CO2 da. Herrialde baten igorpenak balira, hori igorpen gehien sortzen dutenen rankingaren hirugarren postuan kokatuko litzateke, aurrean AEB eta Txina besterik ez leudekeelarik.
  • Kontsumitu gabeko elikagaiek 1.400 milioi hektarea lur okupatzen dute, landatutako azalera guztiaren %30.
  • Kalkulatzen da Europan, urtero, egoera onean dauden elikagaien alferrik galdu edo xahutzen direla, nekazaritzako elikagaien katearen maila guztietan, kontsumitzailearengana iritsi arte, eta ondoren hondakin bihurtzen dira.
  • EBko 27 estatu kideetan, urtero elikagai eta hondakinetan sortzen den galera 89 milioi tona ingurukoa da. Horrek esan nahi du biztanle bakoitzeko 179 kilo galtzen direla alferrik, eta hori produkzio prozesuan nekazaritzan sortutako hondakinak kontuan hartu gabe, edo itsasora bueltan botatzen diren arrainenak.
  • Erritmo horretan, EBn, 2020an, 126 milioi tona elikagai galduko dira alferrik. Horrek esan nahi du 2013an alferrik galdutako zifra 40 handituko dela. Alferrik galdutako 89 milioi tona elikagai horiek urteko 170 milioi tona CO2 sortzearen pareko dira.
  • Elikagaietan kontsumitu gabe geratzen den %30 hori ekoizteko, ureztatzeko baliabide hidrikoen %50 gehiago erabili behar da. Horri dagokionez, kontuan hartu behar da, kilo bat behi haragi ekoizteko 5-10 tona ur erabiltzen direla.
  • Europan, kalkulatzen da etxean alferrik galtzen diren elikagaien xahuketa totalaren %42 dela, eta fabrikazio fasean %39. Gainerako sukaldaritzan (%14) eta txikizkako merkataritzan (%5) galtzen da.
  • . Europan, Espainiako etxeak dira elikadura katean gehien botatzen dutenak, baina kolektibo horrek sortutako hondakinei gehitu behar zaizkie fabrikazio prozesuetan, sukaldaritza zerbitzuetan eta banaketan galdutakoak.
  • Guztira, Espainian urtero 7.700 milioi kilo elikagai botatzen dira. Gehien botatzen duen zazpigarren herrialdea da, ekonomia aurreratuago batzuen atzetik, esaterako (10.400 milioi kilo), Frantzia (9.000 milioi) edo Erresuma Batuaren (14.400 milioi kilo) atzetik. Espainian, hondakinen %86 prozesatu gabeko produktuak dira. Hau da, erosi bezala botatzen dira. Gainerako %14a etxean bertan prestatutako janaritik dator.

Aipatu Plana martxan jarrita lortu nahi dena da Euskadik NBEK Garapen Iraunkorrari buruz ezarritako helburuak betetzea (ODS 12.3-2030. urterako, biztanleko galtzen diren elikagaien xahuketa erdira murriztea, txikizkako salmentan eta kontsumitzaileen mailetan, eta ekoizpen eta hornidura kateetan zehar elikagaien galera murriztea).  

scribdicon

HAZI. Egoitza Nagusia. Granja modeloa z/g 01192 Arkauti, Araba. IFK. G48986137  l T 945 00 32 40 | hazi@hazi.eus | Pribatutasun Politika | Ohar Legala | Urrutiko Kontrola