banner12.jpg

Berriak

Nekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko beken programa

Nekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko bekak norgehiagoka arautzen dituzten Oinarriak publikatu dira, 2020LGPri jarraituzNekazaritza sektorera eta nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko beka hauek FEADER funtsek kofinantzatzen dituzte %80an.

Beken helburua nekazaritza sektorea eta sektorearen balio kateko enpresak ezagutzen eta bertara hurbiltzen laguntzea da, baita sektore horrek nekazaritzaren edo nekazaritzako elikagaien alorreko jardueren bitartez ekintzaile izateko eskaintzen dituen aukerak ezagutaraztea ere, horren bidez beken onuradunak sektorearen kudeaketaren, funtzionamenduaren eta errealitatearen gaineko trebakuntza jaso dezan.

Beken iraupena 3 eta 6 hilabete bitartekoa da eta deialdiaren aurrekontua: 100.000€.

OINARRIAK

IZENA EMATEKO FITXA

ONURADUNA JASOTZEN DUEN NEKAZARITZA ENPRESA EDO NEKAZARITZAKO ELIKAGAIEN ENPRESAREN ONARPEN KONPROMISOA

Ardogintzaren sektoreko 60tik gora euskal enpresa Proweinen izango dira

Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako Sailak, nekazaritzako elikagaien euskal industria nazioartekotzeko eta sustatzeko duen Euskadi Basque Country estrategiaren barruan, HAZIren laguntzarekin antolatu du euskal enpresa parte hartzaileetako 49ren asistentzia, Euskadi Basque Country markaren barruan talde moduan parte hartuz. Iaz baino bost gehiago dira horrela parte hartuko dutenak: Arabako Errioxako 38 upategi (horietako 6 ABRAren standean bilduko dira), Getariako Txakolinaren 7 upategi, Bizkaiko Txakolinaren 2 upategi, Arabako Txakolinaren upategi 1, eta sagardotegi bat.

Edizio honetan, ardogintzaren sektoreko 60 euskal enpresa baino gehiago joango dira azokara, Arabako Errioxako ardoak, Txakolinak edo Euskal Herriko Sagardo Naturala nazioartera zabaltzeko erakusleihorik hoberena dela jotzen baita; gainera, urtetik urtera gero eta upategi gehiagok eskatzen dute bertara joatea.

Stand Euskadi Basque Country ProWein 3

Informazio gehiago

 

Euskal nekazaritzako elikagai produktuak Estatu Batuetako eta Japoniako mugak zabaltzen ari dira, CAPRICE proiektuari esker

Maiatzetik uztailera bitartean ardoaren marketineko, enoturismoko eta gastronomiako aditu ikastaroa egingo da Arabako Errioxako Guardia herrian, eta gaur goizean ikastaroaren aurkezpena egin da Guardiako Kuadrillaren egoitzan. Aurkezpen ekitaldian egon dira, besteak beste, Bittor Oroz (Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea), Eduardo Aguinaco (Arabako Nekazaritza Diputatua), Joxe Mari Aizega (Basque Culinary Centerreko zuzendari nagusia), Santiago Barrueco (Arabako Ganberako Merkatu zuzendaria) eta Asier Arrese (HAZI Fundazioko zuzendaria).

Horiez gain, Daviseko Kaliforniako Unibertsitateko School of Continuing and Professional Studies eskolako Departamentuko zuzendari James A. Brown –bidekonferentziaren bitartez– eta eskola horrek Espainian duen ordezkari Manuel Hurtado ere egon dira aurkezpenean. Orokorrean, hauek izango dira ezagutza arloak: enoturismoaren kudeaketa, marketina-komunikazioa eta upategiko salmenta, nazioarteko salmenta, eta gatronomia ardoen bultzatzaile gisa. Metodologiari dagokionez, klase presentzialak, jarduera ez-presentzialak, ikasteko bisitak, benetako kasuen aurkezpenak eta ikastaro amaierako proiektua egongo dira.

Ikastaroaren koordinatzaile batek, Basque Culinary Center Gastronomiako Fakultateko hainbat irakaslek osatuko dute irakakuntzarako egitura, bai eta Daviseko Kaliforniako Unibertsitateko School of Continuing and Profesional Studieseko irakasleek ere, ardoaren marketin internazionaleko modulua emango baitute Arabako Errioxara bertara etorrita. Horiek denak ez ezik, programaren irakasgaietako aditu ugarik eta sektoreko gonbidatuek kasu arrakastatsuak eta jardunbide egokiak ezagutaraziko dituzte.

Astebete Kalifornian

Era berean, programak Daviseko Kaliforniako Unibertsitatean ikastaroak astebete luzatzeko aukera ematen die parte hartzaileei, Unibertsitate horrekin dagoen akordioari esker. Luzapen horretan, AEBko ardoaren merkatuari buruzko prestakuntza espezifikoaz aparte, parte hartzaileek hango upategiak eta profesionalak bisitatuko dituzte. Ikastaroa egiten duten pertsonek matrikularen zenbatekoaren %50era arteko beka eskuratu ahal izango dute, beketarako ezarritako baldintzak betez gero. Basque Culinary Center prestakuntza, ikerketa eta berrikuntza proiektu anbiziotsua da, gastronomiaren eta elikaduraren sektorearen garapen sozio-ekonomikora bideratuta eta bokazio internazional garbiarekin.

Proiektu berezia eta berritzailea da, eta bere baitan hartzen ditu Gastronomia Zientzien Fakultatea, Mondragon Unibertsitateari atxikita dagoena, eta BCC Innovation Elikadurako eta Gastronomiako Ikerketa eta Berrikuntzako Zentroa. Prestakuntza honen titulua Basque Culinary Centerrek emango du, Mondragon Unibertsitateari atxikitako Gastronomia Zientzien fakultatea baita. Daviseko Kaliforniako Unibertsitatea, berriz, prestakuntza mota hau ematen duen unibertsitate ospetsuenetakoa da mundu mailan eta erabateko erreferentea AEBn. Daviseko Kaliforniako Unibertsitateak Ardoaren marketin internazionaleko modulua gidatuko du; beraz, bertako irakasleak astebete egongo dira Arabako Errioxan prestakuntza hori emateko, eta horretaz aparte on-line tutoretza ere eskainiko dute prestakuntza presentzial hori osatzeko.

Xede-audientzia

Ikastaroa batez ere Euskadiko ardogintzarekin eta sagardogintzarekin lotura duten profesionalei zuzenduta dago (Arabako Errioxa eta Arabako, Bizkaiko, Getariako Txakolinak, eta Euskal Sagardoa); hauek dira, beraz, ikastaroaren xede den publikoa: gerenteak; marketineko, komertzialeko eta esportazioko arduradunak; hoteletan, jatetxeetan bezeroekin harremanetan dauden pertsonak; eta agentzia hartzaileak eta belaunaldi berriak. Hitz batean, prestakuntza honen bitartez eskuratuko dituzten ezagutza berriekin, ikastaroko parte hartzaileak profesionalki hobetuko dira bai produktua saltzen, bai bezeroak erakartzen eta leial bihurtzen.

Horretarako, arlo horietan dauden profesionalik hoberenen laguntza eduki da. Euskadiko ardoak mundu osoan posizionatzen lagunduko duten profesionalak dira, ardoen salmentarekin eta komunikazioarekin lotura duten alderdiak sustatzen eta esperientzia desberdinen sorrera bultzatzen lagunduko dutenak, upategietako bisitak gastronomiarekin zerikusia duten alderdiekin osatzeko.

Guardian egingo da ardoaren marketineko, enoturismoko eta gastronomiako aditu ikastaro aitzindaria, maiatzetik aurrera

Maiatzetik uztailera bitartean ardoaren marketineko, enoturismoko eta gastronomiako aditu ikastaroa egingo da Arabako Errioxako Guardia herrian, eta gaur goizean ikastaroaren aurkezpena egin da Guardiako Kuadrillaren egoitzan. Aurkezpen ekitaldian egon dira, besteak beste, Bittor Oroz (Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea), Eduardo Aguinaco (Arabako Nekazaritza Diputatua), Joxe Mari Aizega (Basque Culinary Centerreko zuzendari nagusia), Santiago Barrueco (Arabako Ganberako Merkatu zuzendaria) eta Asier Arrese (HAZI Fundazioko zuzendaria). Horiez gain, Daviseko Kaliforniako Unibertsitateko School of Continuing and Professional Studies eskolako Departamentuko zuzendari James A. Brown –bidekonferentziaren bitartez– eta eskola horrek Espainian duen ordezkari Manuel Hurtado ere egon dira aurkezpenean. 

guardia

Orokorrean, hauek izango dira ezagutza arloak: enoturismoaren kudeaketa, marketina-komunikazioa eta upategiko salmenta, nazioarteko salmenta, eta gatronomia ardoen bultzatzaile gisa. Metodologiari dagokionez, klase presentzialak, jarduera ez-presentzialak, ikasteko bisitak, benetako kasuen aurkezpenak eta ikastaro amaierako proiektua egongo dira. Ikastaroaren koordinatzaile batek, Basque Culinary Center Gastronomiako Fakultateko hainbat irakaslek osatuko dute irakakuntzarako egitura, bai eta Daviseko Kaliforniako Unibertsitateko School of Continuing and Profesional Studieseko irakasleek ere, ardoaren marketin internazionaleko modulua emango baitute Arabako Errioxara bertara etorrita. Horiek denak ez ezik, programaren irakasgaietako aditu ugarik eta sektoreko gonbidatuek kasu arrakastatsuak eta jardunbide egokiak ezagutaraziko dituzte.

Astebete Kalifornian

Era berean, programak Daviseko Kaliforniako Unibertsitatean ikastaroak astebete luzatzeko aukera ematen die parte hartzaileei, Unibertsitate horrekin dagoen akordioari esker. Luzapen horretan, AEBko ardoaren merkatuari buruzko prestakuntza espezifikoaz aparte, parte hartzaileek hango upategiak eta profesionalak bisitatuko dituzte. Ikastaroa egiten duten pertsonek matrikularen zenbatekoaren %50era arteko beka eskuratu ahal izango dute, beketarako ezarritako baldintzak betez gero. Basque Culinary Center prestakuntza, ikerketa eta berrikuntza proiektu anbiziotsua da, gastronomiaren eta elikaduraren sektorearen garapen sozio-ekonomikora bideratuta eta bokazio internazional garbiarekin.

Proiektu berezia eta berritzailea da, eta bere baitan hartzen ditu Gastronomia Zientzien Fakultatea, Mondragon Unibertsitateari atxikita dagoena, eta BCC Innovation Elikadurako eta Gastronomiako Ikerketa eta Berrikuntzako Zentroa. Prestakuntza honen titulua Basque Culinary Centerrek emango du, Mondragon Unibertsitateari atxikitako Gastronomia Zientzien fakultatea baita. Daviseko Kaliforniako Unibertsitatea, berriz, prestakuntza mota hau ematen duen unibertsitate ospetsuenetakoa da mundu mailan eta erabateko erreferentea AEBn. Daviseko Kaliforniako Unibertsitateak Ardoaren marketin internazionaleko modulua gidatuko du; beraz, bertako irakasleak astebete egongo dira Arabako Errioxan prestakuntza hori emateko, eta horretaz aparte on-line tutoretza ere eskainiko dute prestakuntza presentzial hori osatzeko.

Xede-audientzia

Ikastaroa batez ere Euskadiko ardogintzarekin eta sagardogintzarekin lotura duten profesionalei zuzenduta dago (Arabako Errioxa eta Arabako, Bizkaiko, Getariako Txakolinak, eta Euskal Sagardoa); hauek dira, beraz, ikastaroaren xede den publikoa: gerenteak; marketineko, komertzialeko eta esportazioko arduradunak; hoteletan, jatetxeetan bezeroekin harremanetan dauden pertsonak; eta agentzia hartzaileak eta belaunaldi berriak.

Hitz batean, prestakuntza honen bitartez eskuratuko dituzten ezagutza berriekin, ikastaroko parte hartzaileak profesionalki hobetuko dira bai produktua saltzen, bai bezeroak erakartzen eta leial bihurtzen. Horretarako, arlo horietan dauden profesionalik hoberenen laguntza eduki da. Euskadiko ardoak mundu osoan posizionatzen lagunduko duten profesionalak dira, ardoen salmentarekin eta komunikazioarekin lotura duten alderdiak sustatzen eta esperientzia desberdinen sorrera bultzatzen lagunduko dutenak, upategietako bisitak gastronomiarekin zerikusia duten alderdiekin osatzeko.

Artzain Eskolak berrikuntza pedagogiko eta metodologikoari ekin dio datozen ikasturteetan kalitate handiagoko prestakuntza eskaintzeko

Artzain Eskola artzainak prestatzeko azken ikasturtearen klausura ekitaldia egin du gaur goizean Arantzazuko Gomiztegi baserrian, eta 8 gazteri diploma eman zaie. Guztiek jaso dituzte artzain profesional moduan egiaztatzen dituzten diplomak eta makilak. Klausura ekitaldian izan dira Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuorde Bittor Oroz, Artzain Eskolako zuzendari Batis Otaegi, Gipuzkoako Nekazaritza eta Landa Inguruneko zuzendari Xabier Arruti, Bizkaiko Nekazaritzako zuzendari nagusi Maite Peñacoba, Oñatiko alkate Mikel Biain, eta HAZI Fundazioko zuzendari Asier Arrese.

IMG 9841

Arantzazuko Eskolak 22 urte daramatza etorkizun profesional ardien sektorean garatu nahi duten pertsonak prestatzen, Euskadin artzaintza biziberritzeko eta, aldi berean latxa ardi arrazaren kontserbazioan lan egiteko. Artzain Eskolarentzat, prestakuntza funtsezko estrategia da helburu horiek lortzeko. Horregatik, eskolak iragarri du datozen bi urteetan jauzia egin nahi duela berrikuntzarantz, kalitatezko prestakuntza garatzeko. Horretarako, bere prestakuntza eskaintza berritu eta hobetuko du, erreforma metodologiko eta pedagogikoa eginez, eta datozen ikasturteetan eduki eta material berriak sartuz.

2018/2019 ikasturteko ikasleen profila

Ikasturte hau amaitu duten 8 ikasleak 40 urtetik beherakoak dira guztiak, eta erdiek dagoeneko artaldea dute; datu horrek bermatzen du beste urte bat egin izana sektorean belaunaldien arteko erreleboa izan dadin. Artzain berrien jatorriari dagokionez, 5 Bizkaian bizi dira, 2 Gipuzkoan, eta bat Nafarroatik etorri da. Artzainen azken promozio honekin, dagoeneko 278 lagun prestatu dira 22 urteetan Artzain Eskolan.

Diplomatu diren lagunen %79 gizonak dira, eta %21 emakumeak. Urtero ikasle gehienak Euskal Autonomia Erkidegokoak dira gehienbat, %70 (42 lagun Arabatik, 52 Bizkaitik eta 100 Gipuzkoatik), %15 Nafarroako Foru Erkidegotik etorri dira , eta beste %15 gazte atzerritik (%9) edo beste erkidego autonomo batzuetatik (%6).

Ikasturtearen ezaugarriak

Gaur amaitu den ikasturtea 2018ko urrian hasi zen, eta bost hilabeteko iraupena izan du, guztira 839 ordurekin. Ikasturteko zatirik handiena, 523 ordu, baserriari buruzko ezagutzan oinarritutako modulu teorikoak ematera zuzendu da; artaldearen elikadura, ugalketa, osasuna eta gobernatzea; eta esnea eraldatzeko eta amaierako produktua komertzializatzeko prozesua. Teoriaz gain, ikasleek 274 ordu eman dituzten artzain profesionalen baserri edo ustiategietan praktikak egiten, eta enpresa proiektu bat garatu dute, epaimahai baten aurrean defendatzeko.

Omenduak

Artzain berriei diplomak eman ondoren, Oñatiko Madina baserriko Maximo Zumalde eta Arantxa Lasagabaster artzainak omendu dituzte, Artzain Eskolarekin lankidetzan aritzeko beti erakutsi duten prestasunagatik, eta SUSTRAIA telebista programa ere omendu dute, urte hauetan guztietan eskolaren lanari et artzaintzari emandako estalduragatik. Gainera, aipamen berezia jaso du Joni Lopez ikasle ohiak, tristeki zendu berri den kanariar artzainak. Maximo Zumalde eta Arantxa Lasagabaster artzainak Maximo Zumalde eta Arantxa Lasagabaster artzainak Oñatiko Araotz auzoko Madina baserriko senar-emazte artzainak dira. Oraingoan, Artzain Eskolak omenaldia egin nahi izan die, aspaldi eskolarekin mantentzen duten harreman beroagatik. Senar-emazteak beti agertu dira prest Artzain Eskolari laguntzeko, eta euren baserrian ikasle ugari hartu dituzte praktikak egin ditzaten.

SUSTRAIA telebista programa

Artzain Eskolak SUSTRAIA telebista programako talde osoa omendu nahi izan du, eskolaren garapenari, sortu zenetik, eman dion estalduragatik. Erreportajeen bitartez, programak artzaintzaren munduaren alde egindako lana ezagutarazi dio gizarteari, baita Artzain Eskolan prestatu eta gero sektore horretan diharduten ikasleen proiektuak ere.

Joni Lopez

Eskolako ikasle ohia, joan den irailean sendu zen, justu Kanaria Handira 20 euskal artzain gaztek Kanaria Handira egin zuten bisita baten anfitrioia izan eta gero, bertan bizi baitzen. Joni Lopezek artzaintzaren kultura bultzatu zuen bere jaioterrian, Santa Lucia de Tirajanan, eta Artzain Eskolan prestatu zen 2012-2013 ikasturtean.

Imanol Muñoz Urrutiko Lanbide Heziketako Institutuko ikasleak irabazi du X. Euskadiko Ostalaritza Eskolen Eusko Label lehiaketa

Imanol Muñoz Lanbide Heziketako Institutuko (ULHI) ikaslea da aurtengo Eusko Label Ostalaritza Eskolako lehiaketaren irabazlea. HAZIk antolatuta ospatu zen atzo Zarautzeko Aiala Ostalaritza Eskolaren egoitzan, “Eusko Labela duen behi tapatxoa, Arabako Patata, Tudelako alkatxofak eta Anchoïade.” platerra aurkeztu zuen, eta 700 euroko txekea jaso zuen sari gisa.

Bigarren saritua Oriana Isabel Quintero izan zen, Aiala Ostalaritza Eskolako ikaslea; “Roastbeefa erremolatxa purearekin eta testura eta kontraste entsaladarekin” izeneko platera egin du, eta 500 euroko diru saria jaso du. Hirugarren postuan Baladi Goiburu (Cebank Ostalaritza Eskola) geratu zen, eta sukaldatu zuen platera izan da “(H)ASI ERA”. 400 euroko txekearekin saritua izan zen.

ostalaritza zarautz2

Sari emate ekitaldian izan ziren, besteak beste, Bittor Oroz, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako Sailburuordea eta Asier Arrese, HAZIko Zuzendaria. Bittor Orozek azpimarratu zuen: “Etorkizuneko sukaldariek Euskadiko kalitatezko produktuen inguruko ezagutza izatea garrantzitsua dela landa ingurune bizi bat izateko, eta bide horretan, lehiaketa hau tresna oso egokia dela" esan zuen.

Balorazioa

Bi epaimahi egon dira egindako guztia epaitzeko. Alde teknikoa baloratu da, eta horrek %35eko balioa izan du. Bestalde, %65 balio izan du dastaketan oinarritutako puntuazioak. Dastaketa epaimahia honela egon zen osatuta: Eva Argiñano (sukaldaria), Pili Iribar (Iribar Jatetxea), el cocinero Enrique Freischmann (Iriarte jauregia Hotela), Patxi Aldasoro ( Harakai) eta Josu Garaialde (HAZI).

ostalaritza zarautz

HARAGIko lehen urratsak finkatu egin dira

Txingarraren eta haragiaren nazioarteko HARAGI topaketaren antolatzaileak bildu egin dira.Tolosa izango da festa jasoko duen herria, eta ekintza osatuko duten espazio ezberdinak antolatu eta forma ematen hasteko elkartu dira. Olatz Peon Tolosako alkatea, Joxe Mari Aizega Basque Culinary Center-eko zuzendaria eta Asier Arrese HAZI Fundazioaren zuzendaria elkartu dira HARAGIren bigarren edizioa antolatzen ari diren erakundeen ordezkari modura, maiatzaren 8tik 12ra ospatuko den topaketaren aspektu ezberdinak adosten hasteko.

haragi1

HARAGI topaketaren barruan publiko ezberdinari bideratutako ekitaldiak izango dira: Basque Culinary Center-en sinposio bat, Tolosako Zerkausian bazkari bat (zeinerako sarrerak dagoeneko salgai dauden) eta Euskal Herri plazako festa: nazioarteko nahiz estatu mailako sukaldari eta parrilleroek zuzenean eta bertaratutakoen aurrean prestatuko dituzten jakiak dastatzeko aukera izango da. Haragia eta gastronomia gertutik bizitzeko abagunea. Tolosako erretegietako parrilleroak (Casa Julián, Nicolás, Botarri eta Burruntzi) nazioartetik nahiz estatu guztitik etorriko diren chef eta sukaldarientzat anfitrioi izango dira berriro, parrillaren inguruko teknika eta jakinduriak elkarbanatuz elkar ikasteko.

Oraingoz konfirmatuta dauden sukaldari famatu gonbidatuak turkiarrak, brasildarrak eta txiletarrak dira. Lehengo urteko edizioa arrakastatsutzat jo zuten eragile antolatzaileek, mundu mailako bisitari askorekin eta Pablo Rivero, Renzo Garibaldi, Jefferson Rueda nahiz Dante Ferreroren mailako sukaldari gonbidatuekin.

Landa Garapena planifikatzeko esperientziak transferitzeko proiektu pilotua eta proiektuaren amaiera

Urtarrileko azken astean Boliviako hiru bazkide izan ziren bisitan, eta, Zabalketa proiektuaren koordinatzailearekin batera, GKE horrek eta HAZIk “Landa Garapena planifikatzeko esperientziak transferitzeko proiektu pilotua”-ren esparruan antolatutako prestakuntza saioan parte hartu zuten.

Bisitarien profila teknikoa zen; izan ere, prestakuntzak esperientziak trukatzea bilatzen zuen, Valles Cruceñosen lanean dabiltzan erakundeen eta udal langile teknikoen ezagutza eta gaitasuna indartzeko asmoz.

Ikastaroaren ardatz nagusia, zehazki, “Landa garapena planifikatzeko informazio geografikoko tresnei buruzko prestakuntza mintegia” izan da, HAZIk antolatu eta eskainia. Oraingoan, ezagutza trukea berehalakoa izan dela: otsailean dagoeneko lau “ikasleak” Bolivian daude, irakasle lanak eginez, eta ICOko langileei eta beste udal teknikari batzuei GIS ikastaroa ematen (Informazio Geografikoaren Kudeaketa).

bolivia

Ikastaroaren baitan, bazkideei zein ikastaroaren helburuei begira interesgarritzat jotako beste hainbat jarduera egin zituzten. HAZIk zenbait aurkezpen egin zituen, eta hitzaldiak eta bisitak antolatu, Euskadiko natura, landa eta nekazaritza inguruneko hamaika arlotan; guztia, beste erakunde batzuen lankidetzari esker.

Proiektuaren koordinatzailea Boliviatik itzultzen denean, HAZIk bilera egingo du harekin, prestakuntza ostean –bereziki GIS ikastaroa– Valles Cruceñosetan izandako esperientziaren berri jasotzeko eta proiektuaren itxierari heltzeko, martxoan bukatuko baita.

Gogora dezagun Euskadi-Bolivia FOCAD proiektua 2017ko urtarrilean jarri zela martxan, eta faseetako batzuetan, HAZIko arlo ia guztiek hartu zutela parte. Hemendik, eskerrak eman nahi dizkiegu azken prestakuntza jarduera honetan eta proiektu osoan zehar parte hartu duten HAZIko eta beste erakunde batzuetako pertsona guztiei.

Prestakuntza jarduerari buruzko informazio gehiago

HAZIk Appvid,Gaixotasunak mahastietan kudeatzeko Appvid aplikazioaren garapenan parte hartzen du

UE GV

HAZI APPVID proiektuko partaide da. Proiektua 2016ko Lankidetza Laguntzekin (1305/2013 Araudia, EB) kofinantzatuta dago eta honako hauek ere parte hartzen dute: ABRA(proiektuko liderra eta koordinatzailea), Arabako Nekazarien eta Abeltzainen Koop. E. (AGA, Koop. E.), Tierra, Ostatu, Artuke, Eguren Ugarte eta Gil Berzal, Arabako Errioxako upategiak, Arabako Txakolineko Beldio Txakolina, Neiker eta Ager technology.

Lortu nahi den helburua da aplikazio informatiko bat garatzea, mahastien osasun egoera maneiatzeko. Aplikazio horrek aholkua emango die ekoizleei, eta mildiu, oidio eta botritis gaixotasunak kontrolatzeko erabakiak hartzen lagunduko die. Honako hauen bidez egingo dira:

  • Gaixotasuna kontrolatzeko tratamendu fitosanitarioak erabiltzeko unerik egokiena zehaztuz.
  • Tratamendu aplikazioak murriztea, sentsoreak, behaketak eta ustiapen koadernoak erabiliz mahastiei buruz jasotako informazioa integratuz.
  • Gaixotasunaren kontrolaren eraginkortasuna handitzea, aplikazio informatiko bat garatuz, zeinak mahastiaren egoerari buruzko informazioa denbora errealean emango duen eta erabili beharreko produktuari buruzko gomendioak ere emango dituen.

 

HAZI Fundazioak, zehazki, landu egin ditu sistema eratzen duten osagai informatikoen ostatu emate eta integrazioarekin zerikusia duten alderdi teknologikoak. Horretarako, sistema osoaren euskarri teknologiko nagusitzat, erabili dira EAEko Nekazaritza Sare Sektorialerako eskuragarri dauden infokomunikazio azpiegiturak, Arkautiko Nekazaritza eta Elikagaien Campusean daudenak. APPVID proiektuko parte diren Arkautin ostatu hartzen duten osagaiak, elkarri lotutako eta integratutako moduluak, honako hauek dira:

  • Estazio metereologikoetan ezarritako sentsoreen informazioa.
  • Erregistratutako tratamendu aplikatuen informazioa.
  • Gaixotasun arriskuak iragartzeko osagai informatikoa.

HAZI Fundazioak martxan jarri ditu beharrezkoak diren baliabide eta bitartekoak, integratutako osagaien arteko elkarri lotutako eraginkortasuna bideratzeko, euren artean eta APPVID proiektuaren azpian garatutako aplikazio informatikariaren artean. Era berean, erregistratutako tratamenduak harremanetan jarri ditu Zereginen Egunkariaren (Ustiaketa Koadernoa) aplikazioarekin, EJko Nekazaritza Zuzendaritzak bultzatuta eta HAZIk ere kudeatzen duena.

Mahastietan tratamendu fitosanitarioak aplikatzeko erabakiak hartzeko laguntza tresna gisa sakelako telefonoentzako aplikazio bat erabiltzeak erraztu egingo du mildiu, oidio eta botritis gaixotasunak kontrolatzeko tratamenduak une zehatzetan erabiltzea, aplikazio kopurua ere murriztera iritsiz. Murrizketa horrek ekarriko du ingurumenera igorritako inputak gutxitzea eta baita motorrek euren lanean botatako gasak gutxitzea ere. Horrek lagundu egingo du ingurumen iraunkortasunean. Gainera, tratamenduan eraginkortasun handiagoa lortzea ahalbidetuko du, eta mahatsaren eta ondorengo ardoaren kalitatea hobetzea ekarriko du. Mahatsaren kalitatea upategian sartzean igarriko da, eta lortutako ardoak kalitate hobekoak izango dira. Ekoizpen sistemak ere bere balio erantsia handituko du; izan ere, fitosanitario gutxiago erabiltzeak ardoa egitean nahi ez diren ondorioak saihestea ekarriko du, hala nola atzerapenak hartziduretan edo nahi ez diren usainak ardoan agertzea. Eta, gainera, aurrezpen ekonomikoa eragingo du, horretan lagunduko baitute aplikazio kopuruaren murrizketak (fitosanitario gutxiago erabilita), langile kopuruaren murrizketak, eta erabilitako ur, olio eta erregai kopuruaren murrizketak. Horrek guztiak, azken batean, produktibitatearen hobekuntza ekarriko du.

APPVID proiektuaren bidez, gainera, honako hauek lortu nahi dira:

  • Baliabideak eraginkorki erabiltzea: mahastietan igorpen kopurua murriztea eta karga fitokimiko maila baxuko mahats ekoizpena bultzatzea.
  • Erresistentea izatea klima aldaketei, horiek ondorio gisa mahastietako izurriteen eta gaixotasunen bilakaera ekarriko baitute, eta, horretarako, beharrezkoa izango da egokitzapen bat haien kudeaketan eta praktika kulturaletan. Mahastietako gaixotasunak kudeatzeko aplikazioa egokitzen joan ahal izango da; hau da, eboluzionatzen joango da klimaren eta ingurumenaren aldaketekin.
  • Ekoizpen sistema guztietan lan egitea; betiere, ardogileek ekoizpen ekologikorako trantsizioa egin dezaten bultzatuz.
  • Ingurumenaren babesa hobetzea eta aldaketa klimatikoa arintzea, ekosistemara igorritako inputak murriztuz.
  • Loturak sortu eta ezartzea ardo ekoizleen sektorearen (ABRA, AGA eta upategiak), ikerketaren (NEIKER), garapenaren (HAZI) eta lehiakortasunaren (AGER) artean, ezagutzak transferitzeko eta ardogileen zerbitzura egongo den tresna batean egokitzeko.

Hainbat fasetan garatuko da proiektua. Lehendabizikoan sistemaren beharrak zehaztea proposatzen da: mahasti lursailen kokapena eta euren ezaugarriak, lanerako erabiliko diren ingurumen eta klima parametroak zein datu historiko garrantzitsuak, eta baita sentsoreen instalazioa ere (estazio meteorologikoak). Bigarren fasean, mildiu, oidio eta botritis gaixotasunen arriskuak iragartzeko modeloen garapena egingo da, proiektuak irauten duen bitartean egingo diren kanpainetan lursailetako gaixotasunen gaitzen datuak jasota. Eta hirugarren fasean, aplikazio mugikorra garatu eta baliozkotu egingo da.

Proiektuaren azken emaitza sakelako telefonoentzako aplikazioa litzateke, mahastien gaixotasunak kudeatzeko tresna lagungarria, erabilerraza, mahastien osasuna kontrolatzeko erabakiak hartzeko orduan lagungarria. Informazioa emango dio ardogileari ,eta bideratu egingo du erabakiak hartzen jakiteko zein den tratamendurako unerik egokiena, informazioa eskatu duen lursaileko gaixotasunak kontrolatzeko.

Gainera, tresna honek input kopurua murriztea ahalbidetuko du, batez ere fitosanitarioen erabilerari dagokionean, eta, ondorioz, baita erabilitako makinen gas igorpena ere, eta, horrela, ingurumenari ere lagundu egingo zaio. Baliabideen erabilpena optimizatzea ahalbidetuko du, mahastien lursailetan jarritako estazio meteorologikoetako datuak prozesatuz. Era berean, bioaniztasuna handitzea ahalbidetuko du, fitosanitarioen erabilera murriztu egingo delako; izan ere, horiek mikrobioetan murrizketa eragiten baitute eta lurren kalitatea hondatzen baitute. Gainera, klima aldaketa ere arindu egingo da, makinen gas igorpena murriztu egingo baita.

Txingarraren eta haragiaren nazioarteko topaketa, Haragi, maiatzak 9 eta 12 bitartean ospatuko da

Iazko arrakasta kontutan izanda, Haragiaren eta Txingarraren Nazioarteko Topaketaren beste edizio bat antolauko da aurten, maiatzaren 9tik 12ra.

haragi barruan

Tolosako Udalak, Basque Culinary Centerrek eta Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako Sailburuordetzak HAZIren bidez, elkarlanean antolatutako ekitaldi gastronomikoa da Haragi. Txingarra eta parrillaren profesionalei ikusgarritasuna ematea, produktu lokala sustatu eta goraipatzea, eta Euskadin parrillari lotutako ohitura balioan jartzea dira ekitaldiaren jomugak.

Informazio gehiago

Web orria

Plataforma berria esne behiaren ekoizpen prozesuak hobetzeko

vacuno logo logo ddrrlogo ej

2018ko ekitaldia amaitzearekin bat, ia hiru urteko epealdia ere amaitu da, esne behien sektoreak kudeaketarako tresna berriak bereganatzeko proiektu bat garatzeko, gaur egungo infokomunikazioaren teknologiek eskaintzen dituzten aukerez baliatzeko. Abeltzainen elkarteek sustatuta (Efrife, Asgafal, Bife eta Gife), Lurgintza Kudeaketa Zentroarekin eta HAZI Fundazioarekin lankidetzan, eta Eusko Jaurlaritzak finantzatuta, EAEko Landa Garapenerako 2015-2020 Programako laguntzen bitartez, proiektuak analisi bat egin du erabilgarri dauden aukera teknologikoei buruz, sektorearen baldintza eta beharrizanetara ondoen egokitzen den tresna bilatzeko.

Ustiategien erregistroa / GTVL-GESLIB / Aplikazio Eremua / Ataria

Berariaz sortutako berrikuntza taldearen lanaren emaitza moduan, erabaki da CONAFE erakunde estatalaren GESLIB tresna informatikoa sartzea, EAEko esne behia kudeatzeko plataforma berriaren zati nagusi gisa. Tresna horretatik abiatuta, aplikazio berri bat sortu da, informazioa jasotzeko eta tokian bertan kontrolatu eta atzitzeko, ustiategien instalazioetan bertan, emaitzak modu operatibo, efiziente eta efikazean lortu, integratu eta partekatzeko. Plataforma berriak etorkizuneko bide teknologiko bat irekitzen du, zeinak eboluzionatzeko eta hazteko ahalmen garbia duen, bai argitaratzeko soluzioei dagokienez, bai aplikazioa garatzeari dagokionez, egokituz eta doituz joan dadin sektoreak tresnei buruz egiten dituen eskarien arabera.

Sistemaren elementu nagusi gisa, plataforma berri bat eratu da Ustiategien Erregistrorako, eta hor esne behien sektorearen elementu tekniko-produktibo guztiak gehitu daitezke: liburu genealogikoaren kudeaketa, esnea kontrolatzeko programa eta ekoizpen, ugalketa, genetika eta osasun faktoreak. Hori guztia sisteman integratutako informazio guztiari ahalik eta errendimendurik handiena ateratzeko helburuarekin, gaur egungo teknologien bitartez zereginak oso modu operatiboan eta kalitatez egin ahal izateko.

Finantzaketa epea amaitu eta gero, proiektua sustatzen duten eragileek garatu gabe geratu diren hainbat alderdi operatibo osatzen jarraitzeko asmoa dute, baita aukerak areagotzeko ere, sisteman integratutako informazioaren analisiak ustiatzeko.

Plataforma berria esne behiaren ekoizpen prozesuak hobetzeko

vacuno logo logo ddrrlogo ej

2018ko ekitaldia amaitzearekin bat, ia hiru urteko epealdia ere amaitu da, esne behien sektoreak kudeaketarako tresna berriak bereganatzeko proiektu bat garatzeko, gaur egungo infokomunikazioaren teknologiek eskaintzen dituzten aukerez baliatzeko. Abeltzainen elkarteek sustatuta (Efrife, Asgafal, Bife eta Gife), Lurgintza Kudeaketa Zentroarekin eta HAZI Fundazioarekin lankidetzan, eta Eusko Jaurlaritzak finantzatuta, EAEko Landa Garapenerako 2015-2020 Programako laguntzen bitartez, proiektuak analisi bat egin du erabilgarri dauden aukera teknologikoei buruz, sektorearen baldintza eta beharrizanetara ondoen egokitzen den tresna bilatzeko.

Ustiategien erregistroa / GTVL-GESLIB / Aplikazio Eremua / Ataria

Berariaz sortutako berrikuntza taldearen lanaren emaitza moduan, erabaki da CONAFE erakunde estatalaren GESLIB tresna informatikoa sartzea, EAEko esne behia kudeatzeko plataforma berriaren zati nagusi gisa. Tresna horretatik abiatuta, aplikazio berri bat sortu da, informazioa jasotzeko eta tokian bertan kontrolatu eta atzitzeko, ustiategien instalazioetan bertan, emaitzak modu operatibo, efiziente eta efikazean lortu, integratu eta partekatzeko. Plataforma berriak etorkizuneko bide teknologiko bat irekitzen du, zeinak eboluzionatzeko eta hazteko ahalmen garbia duen, bai argitaratzeko soluzioei dagokienez, bai aplikazioa garatzeari dagokionez, egokituz eta doituz joan dadin sektoreak tresnei buruz egiten dituen eskarien arabera.

Sistemaren elementu nagusi gisa, plataforma berri bat eratu da Ustiategien Erregistrorako, eta hor esne behien sektorearen elementu tekniko-produktibo guztiak gehitu daitezke: liburu genealogikoaren kudeaketa, esnea kontrolatzeko programa eta ekoizpen, ugalketa, genetika eta osasun faktoreak. Hori guztia sisteman integratutako informazio guztiari ahalik eta errendimendurik handiena ateratzeko helburuarekin, gaur egungo teknologien bitartez zereginak oso modu operatiboan eta kalitatez egin ahal izateko.

Finantzaketa epea amaitu eta gero, proiektua sustatzen duten eragileek garatu gabe geratu diren hainbat alderdi operatibo osatzen jarraitzeko asmoa dute, baita aukerak areagotzeko ere, sisteman integratutako informazioaren analisiak ustiatzeko.

scribdicon

HAZI. Egoitza Nagusia. Granja modeloa z/g 01192 Arkauti, Araba. IFK. G48986137  l T 945 00 32 40 | hazi@hazi.eus | Pribatutasun Politika | Ohar Legala | Urrutiko Kontrola